Tuesday, April 22, 2008

Sabah-Kota Kinabalu : Mac2008

Sabah-Kota KinabaluBulan lepas kami sekeluarga telah pergi ke Kota Kinabalu,Sabah. Saja nak rehat-rehatkan minda. Nasib baik ada Syarikat Penerbangan Tambang Murah, leh ler pi rehat jauh sikit. hehehh.. Pi berehat hujung minggu jer.

Hari Pertama...
Nak dijadikan cerita, mungkin disebabkan niat nak pi merehatkan diri,sepanjang kami di KK, hujan memanjang. Hari pertama kami sampai sahaja tak hujan. Tapi mendung.. Mendung tak beerti hujan bak kata Ella. Kami menginap di Promenade Hotel. Sesampai di hotel, anakanda dah merengek..laporla tue. Dari tadi tak makan lagi. Sok pepagi, tak berapa larat nak bangun..letih ler sesangat. So kami mengambil keputusan untuk Tidur... ZZZzzz.... heheh.. Terlepas ler kupon breakfast. Tengah hari tu kira 'brunch'ler. Kami order 'Nasi Goreng Kinabalu' dan 'Nasi Goreng Special'. Nyum.. nyum.. Sedapnyer... Ingatkan lepas makan nak jejalan di 'Waterfront' sekali hujan da. Naik bilik dulu la.. tunggu jap-jap lagi.. biar hujan reda sikit. Waterfront terletak berhadapan dengan hotal kami, so leh jalan kaki jer. Dah jam 1600 hujan masih belum reda. Kami mengambil keputusan untuk menyewa kereta. Pusing-pusing bandar jer la nampaknyer. Sempat juga la kami ke Tanjung Aru, tengok perkampungan atas air, Sutera Harbour, Masjid Negeri dan kawasan sekitarnya. Sampai tertidur anakanda. Pada sebelah malam, kami ke Restoran Terapung Kampung Nelayan. Try makan lobster sekali..hehehe.. Kat gambar sebelah, tu la lobster yang kami pilih, yang paling kecik. Excited sikit saya, sebab first time nak makan lobster.. :D.. Di sini, setiap hari jam 2030 ada persembahan kebudayaan. Bukan main seronok anakanda.. Bukan seronok tengok persembahan.. seronok sebab ibu suap lobster.. kan.. kan.. Meriah betul suasana malam tu kerana restoran tersebut menerima tempahan dari pelajar jepun kot.. Ramai lak tue.. Tapi kalau dengar dari percakapan dorang, korea pun ada.. Pertukaran pelajar kot.. Setelah kenyang 'membulat', kami pulang dengan ngantuknyer.. Yela.. perut dah kenyang.. apa lagi yang dicari bantal ler.. hehe.. Sebelum balik ke hotel, kami pusing sekejap melihat bandar KK pada waktu malam. Rupa-rupanya Sabah ni ada Syarikat Elektrik sendiri-Sabah Electricity. Baru tahu, ingat satu Malaysia guna TNB.












Hari Kedua...

Esoknya, kami sempat bersarapan di hotel. Cuaca masih belum hujan tapi dah mendung. Oleh kerana semalam dah sewa kereta untuk sehari, hari ini kami memandu ke tempat-tempat yang dirancang untuk pergi. Hajatnyer nak ke Kota Likas River Louge dan Lok Kawi Wildlife Park jer. Tapi tengok dari cuaca yang mendung ni.. kesampaian ke tak agaknya. Barujer separuh jalan... hujan turun... ish ish.. baru nak nak sampai Lok Kawi Wildlife Park, tak leh masuk la nampaknya. Kami pun mengambil keputusan meneruskan perjalanan ke Likas, walaupun hujan. Dapatlah belajar mengenal jalan di Sabah ni. Pada sebelah malam kami, kami makan di Bazar Waterfront. Makanan yang 'famous' di sini ialah kepak ayam, so kalau datang kene rasa.

Hari ketiga...
Dah nak balik. Sebelum 'check-out', kami ke center market untuk membeli 'souvenir'. Kami check-out jam 1200. Selamat tinggal Sabah.. Jumpa lagi..

Monday, April 7, 2008

Anakanda Tumbuh Gigi Lagi...

Anakanda Tumbuh Gigi Lagi...
Dah hampir sebulan berlalu dari tarikh gigi pertama Amrullah tumbuh, baru ada tanda-tanda ada satu lagi gigi baru nak naik. Amboi..lamanya masa gigi kedua ambik nak tumbuh. Sian gigi sulung.. sorang-sorang jer kat dalam mulut anakanda.. At l
ast kuar gak kawan gigi sulung. Gigi ke2 tumbuh pada 14 March 2008 (posisi atas,depan,kanan). Sekarang anakanda dah ada sepasang gigi. Sebelum ni kami gelar anakanda 'Pendekar Gigi Sebatang', tapi sekarang gelaran dah kene tarik balikla. Pada 16 March, anakanda start memanjat dan bertatih. Amboi.. dah makin berani anak bujang ibu.. sebelum ni takat diri jer.. sekarang dah siap jelajah.. Nak dijadikan cerita, gigi ke3 anakanda lak tumbah pada 23 March 2008 (posisi atas,depan,kanan), dan diikuti gigi ke4 pada 27 March 2008 (posisi bawah,kanan,depan). Agaknya bulan March ni bulan tumbuh gigi anakanda kot. Makin banyak gigi ni, makin rajin lak dier mendekatkan mulutnya kat ibu ngan abah. Ada makna tue.. Apa lagi.. nak menggigit la. Nak bagitau dier dah ada banyak gigi la tue. Alamak.. anakada selsema la.. Ish ish..tak leh jadi nie. Sebelum ni anakanda Amrullah tak pernah sakit. Deman jauh sekali walaupun selepas inject, Alhamdulilla. Sekali kene selsema lak, dah lima hari tak nampak tanda-tanda kurang. Ubat klinik macam jalan jer.. So kami mencuba ubat homeopathy lak, kata mereka yang dah pi, jadi. Alhamdulilla, anakanda dah tak selsema lagi selepas 5 hari menggunakan ubat homeopathy ni. Pada 02 April 2008, gigi ke5 anakanda pula tumbuh (posisi depan,bawah,kiri). Amboi..sekali keluar 4 batang berturut-turut..So sekarang gigi anakanda dah ada 5 batang gigi. Sejak dah banyak gigi nie asyik sengeh tunjuk gigi jer..macam dier je ada gigi. Oo..nak ajak ibu ngan abah lawan gigit er... heheh.. Kita tengok sapa yang kene... Dan selalunya ibu ngan abah yang kene gigit.. Heheh.. Amrullah.. Amrullah.. Buah hati ibu abah.. macam-macam ragam sekarang.. Dialah penghibur kami.

video.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''