Thursday, December 22, 2011

Alvin and the Chipmunks

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

Ops.. bukan Alvin tp anakanda2 with a Chipmunks blanket. Dah agak lama bende ni terperuk kat almari. Baru-baru ni anakanda layan citer Alvin and the Chipmunks..tup..tup along pi bilik buka almari ambik blanket Chipmunks tu. Dia memang tau aku simpan kat mana. Biasalah benda bermusim. Kejap diguna pastu disimpan (berbulan-bulan). Along ingat lagi, blanket tu kami beli di Disney Jepun. Layan je la gambar dua beradik ni..


Tuesday, December 20, 2011

Super Hero & Heroine version Kids

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

Dah lama sebenarnya berniat nak belikan anakanda baju-baju camni. Saja suka-suka. Biasalah budak-budak kan suka baju ala-ala superhero/heroine ni. Suka tengok dorang gembira. Ternyata dorang memang gembira. Tapi takde saiz sangat. Tu yang paling besar. Mr.Hubby beli kat Mines masa ada meeting kat situ. Aku cakap baju dorang tu baju....(Along) SpiderBoy dan (Kakak) SuperGirl. Hehe..layan jerla..

 eemm...adik dapat baju apa la agak-agaknya kan....adik pun nak juga jadi superhero..

jeng

jeng

jeng

jeng

jeng

 

 mestilah sama ngan Along..kan sama-sama boy..I'm SpiderBaby..:)

Saturday, December 10, 2011

Tahniah...Welcome Umairah..:)

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم



Alhamdulillah..bertambah seorang lagi ahli keluarga En.Shahriman & Pn. Zainon dengan kelahiran seorang lagi puteri pada 7 Dec 2011. Bayi diberi nama Fatin Umairah. Ia merupakan anak kelima kpd makTeh n pakTeh dan anak buah ke20 bagi aku. Ramai dah anak buah aku rupanya. Tahniah dari kami sekeluarga dan selamat datang utk Umairah ke alam dunia. Semoga sentiasa dirahmati dan dilindungi Allah. Cekalkan hatimu dan kuatkan Iman mu dlm mengharungi masa-masa mendatang. Jadi anak yang solehah tau. Selamat berpantang kepada kekanda Jenon.. Paiti-paiti..

Friday, December 9, 2011

Anakanda Amirullah 5 bulan

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

 Baru lepas inject. Sakit kejap je..pastu leh naik walker dah. Kuattkan saya..


Alhamdulillah..pejam celik pejam celik dah 5 bulan anakandaku. Sekejap je masa berlalu. Lama tak update kisah anakanda ku sorang ni. Biasalah bila anak makin ramai, masa ber'blog' pun kenalah dihadkan. Masih ingat lagi tika dan saat nak melahirkannya. Ketika tu kami sekeluarga sedang berehat di Legend Hotel The Mall. Saje jalan-jalan b4 cuti dari 'bercuti'. Tup-tup pagi tu lepas subuh dah rasa sakit2. Tak sempat acuYana nak merasa layanan Legend Crest yang tip top itu. Takde rezeki la tu. Lepas solat, kemas-kemas dari hotel terus ke Pusat Rawatan Islam Az-Zahrah, Bangi. Sampai sana tiba-tiba hilang pulak rasa sakit. So sempatlah pi makan, hantar anak2 + acuYana kat rumah then pi semula ke hospital. Sampai hospital lebih kurang kul 13:30. Sakit makin kerap..lebih kurang jam 16:20++ aku selamat melahirkan baby boy. Alhamdulillah..nasib baik tak jadi anak hotel..hehe.. Sekarang anakanda dah boleh meniarap. Angkat2 badan. Golek-golek. Berat badan boleh tahan, 5 bln = 7.1kg. Alhamdulillah, doktor kata perkembangan dan pembesaran semuanya normal. Ibu dan abah sayang kamu sangat2. Semoga menjadi anak yang soleh ..Aminn..

Wednesday, November 30, 2011

Erti Sebuah Perkahwinan

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم


Lain orang lain pendapatnya apabila berbicara tentang sebuah ikatan perkahwinan. Ada orang menganggap perkahwinan adalah satu ikatan suci yang perlu dijaga sampai ke mati. Ada orang berpendapat perkahwinan itu satu titik tolak kehidupan baru, jika sesuai diteruskan, jika tidak cukup sampai di situ sahaja. Kalau dulu artis-artis sahaja kita dengar..kejap-kejap bercerai atas alasan "tak sesuai". Tapi kini ia umpama satu fenomena yang tidak asing lagi bagi kita. Tak sesuai..bercerai. Buat apa seksa diri, makan hati katanya. Ialah kita berkahwin bukan untuk disakiti, bukan untuk dikhianati. Bukan untuk dikeji, buka juga untuk menjadi mangsa keadaan. Pasti kita impikan sesuatu yang indah sahaja dalam sesebuah perkahwinan. Kita kahwin untuk dilindungi, untuk disayangi, untuk dikasihi, untuk dijagai. Dibelai manja seperti ketika bercinta. Ikatan suci itu makin goyah apabila dicampur tolak pula dengan kes janji tinggal janji. Tipu sana sini. Tak ketinggalan juga di mana antara sedar dan tidak, kita telah menggoyah instutusi perkahwian itu sendiri apabila melakukan sesuatu yang tidak sepatutnya. Katanya...Tak berniat tapi terpaksa.(Tak niat nak buat tapi buat) Kononya untuk menjaga hati. Bila terbongkar makin parah pula jadi. Entahlah aku pun tak nak ulas lagi. Tujuh hari tujuh malam pun tak tentu abis lagi. Apabila kita berkahwin seseorang wanita itu jadilah isteri bukan perempuan, dan si jejaka pula jadilah suami bukan lelaki. Korang tak faham?? Buat-buat faham je la.. Sedangkan lidah lagi tergigit inikan pula suami isteri. 2 insan yang berbeza di dalam satu ikatan. Ketahuilah, selain dari diri kita adalah orang lain. Belajarlah dan carilah kesesuaian dalam diri pasangan kita. Dengan bantuan dan izin Allah, insyaallah.. Pada aku, perkahwinan itu satu ikatan yang murni yang perlu dijaga sampai mati..Insyaallah. Pahit manis asam garam dalam rumahtangga sebenarnya mendidik kita menjadi insan yang lebih kuat dan tabah. Walaupun kadang kala kita rasa tidak tertanggung. Ia membawa kita lebih dekat dengan Allah. Pengalaman-pengalaman itulah yang mengajar kita erti kehidupan.

Ya Allah, Kau panjangkanlah jodohku dan suamiKu Mohamad Sabri. Kau permudahkanlah perjalanan rumahtangga kami. Eratkanlah ikatan perkahwinan kami. Sesungguhnya Kau Maha berkuasa di atas segalanya.

p/s: Sayang..tqvm 4 everything. Susah senang bersama selamanya...love u.

Friday, November 25, 2011

Pokok oh pokok

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

sekadar hiasan pic dr mr.google

Ingat tak entry aku pasal pokok aku yang kene curi tu. Yang best nyer..semalam cleaner tu kata dah jumpa. Yang tak bestnyer... jumpa kat rumah bawah aku ni je ha!!. Seperti yang dijangka coz memang dorang baru pindah masuk sini. Sebelum ni pejabat kata tak pernah ada kes curi-curi ni. Rupanya  umah lain pun ada report kasut depa hilang. Kalau betullah keje dier..ish..ish. Awatlah J#@6* benor aku dapat jiran ni. Orang patutnya jiran ni jaga sesama kejiranan, ni dier la pulak buat onar. Nak kata melayu mungkin la. Tapi aku pasti Islam coz ada sorang pompuan agak berumur, mak dier kot bertudung litup. Tapi anak2nya daring leh tahan. Memang aku  tak halal la sapa makan tu. Tak ingat mati kot dorang ni. Tak takut Allah langsung. Malas aku nak pikir wat sakit kepala..wat bengkak hati jer.. Jawablah nanti..

Friday, November 18, 2011

Angry Bird lagi...

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

 

Sekarang anakanda tengah musim melayan Angry Bird Rio Movie. Tiap kali naik keta nak play Angry Bird Rio. Kat umah layan Angry Bird Rio 3D. Tapi mula-mula jer..dorang lebih suka layan 2D. Rimas kot berspek bagai. Aku skrg tengah syok layan 3D. Pantang ada 3D movie baru mesti nak beli. Tapi selalunya hubby yang akan layan dulu. Klau dier kata 3D dier ok, baru aku layan. Yela..masa aku nak ber'entertainment' kan terhad. Selalu kena stay up untuk layan movie. Klau siang, jap-jap anakanda nak spek aku. Spek abah dorang tak nak mintak pulak.  Angry Bird kat umah pun dah beranak pinak. Klau abah kuar beli barang siap pesan lagi.."Abah, nanti belikan angry bird lagi yer"..ish..ish.. Alahai anak-anak..layan je la selagi mampu. Asal tak melampaui batas pada aku takpe. Asalkan mereka gembira. Ibu dan abah sayang sangat kat anakanda-anakanda..Jadi anak yang soleh/soleha ye sayang..♥ 

 

Anakanda layan Angry Bird Rio Movie 3D untuk 10 minit pertama..

Wednesday, November 16, 2011

Alahai pencuri...

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

 gambar from google sekadar hiasan

Geram jer rasa bila diingat-ingatkan balik. Memandangkan aku tinggal di rumah takde tanah, aku adalah menanam pokok daun kunyit dan pokok limau nipis dalam pasu. Aku letak kat tangga nak naik rumah. Bukan apa, mudah nak masak. Kalau tak, tiap kali nak masak tomyam kene beli, nak guna sehelai dua je. So aku pun ambil inisiatif bercucuk tanam di dalam pasu. Alhamdulillah menjadi..subur. Baru jer lebih kurang 3 bulan aku bela, aleh-aleh kene curi raya haji baru ni. Aku balik dari kampung, nak naik tangga tengok pasu aku takde kat situ. Takkan pihak pengurusan ambik kot. Pasu orang lain ader je. Esok aku tanya kakak cleaner, ada nampak tak pokok + pasu aku. Dia pun tak nampak. Tapi dier kata hari Jumaat lepas ada coz kakak tu tolong siram masa dia cuci tangga. Nanti dier try tanya orang lain. Semua orang tak tau. Ada gak dorang suspek somebody tapi aku taknak la tuduh-tuduh takde bukti. CCTV plak tak cover situ. Pelik gak aku, duk rumah camni pun ada pencuri. Kalau nak untuk masak, petik daun jela. Ni ngan pasu-pasu aku dier rembat. memang aku tak halal sapa yang ambik ni. Panas seh...!!!!

Thursday, November 10, 2011

McD..boleh ke tidak??

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

 

Beberapa hari yang lalu aku termimpi sesuatu yang ada kaitan dengan mcD. Itu membuatkan aku rasa ingin boikot mcD. Apa yang aku mimpi tak perlu la aku ceritakan di sini..cuma aku nak tahu jika ada sesiapa yang sudi meninggalkan pesan..boleh atau tidak membeli makanan di mcD. Aku selalu je beli bubur mcD ngan menan untuk anak2..tapi sekarang aku dah stop dulu. Tp macam masih keliru boleh atau tidak ye..ada sesiapa sudi bantu???


Ciri-ciri Pemimpin Islam

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم

Beberapa ciri penting yang menggambarkan kepimpinan Islam adalah seperti berikut:

  1. Setia Pemimpin dan orang yang dipimpin terikat kesetiaan kepada Allah.
  2. Tujuan Pemimpin melihat tujuan organisasi bukan saja berdasarkan kepentingan kelompok tetapi juga dalam ruang lingkup tujuan Islam yang lebih luas.
  3. Berpegang pada Syariat dan Akhlak Islam. Pemimpin terikat dengan peraturan Islam, boleh menjadi pemimpin selama ia berpegang pada perintah syariat. Ketika mengendalikan urusannya ia harus patuh kepada adab-adab Islam, khususnya ketika berurusan dengan golongan oposisi atau orang-orang yang tidak sehaluan dengannya.
  4. Pembawa Amanah. Pemimpin menerima kekuasaan sebagai amanah dari Allah yang disertai dengan tanggungjawab yang besar. Al-Qur’an memerintahkan pemimpin melaksanakan tugasnya untuk Allah dan menunjukkan sikap baik kepada pengikutnya sebagaimana Firman Allah SWT:

 Sabda Rasulullah SAW ketika beliau menyampaikan hadis yang diriwayatkan dari Abu Hurairah:

“Sesungguhnya kalian nanti akan sangat bercita-cita menjadi pemimpin, padahal kelak di hari kiamat ia akan menjadi penyesalan.” (HR. Al-Bukhari).

Fikir-fikirkanlah... 

 gambar sekadar hiasan.from google

Friday, October 7, 2011

Milik siapakah beg-beg ini?

 McQueen vs Chinggington

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم


 

McQueen untuk Along Amrullah.  Chunggington untuk Kakak Ashiilah. Oleh kerana anak-anak ibu dah besar, dah sampai masanya bila travel dorang belajar bawa beg sendiri. Mula-mula ingat beli satu je, McQueen so kongsi dua beradik. Sian lak kat Ashiilah nak juga. Kebetulan masa pi Subang Parade ternampak beg Chunggington. Tapi selalunya Amrullah je yang bawa beg dier. Ashiilah faham-faham je la..


Ibu dan abah sayang sangat kat anakanda-anakanda semua. Semoga anak-anak ibu gembira selalu. Jadi anak yang soleh dan solehah ye sayang..♥ 

p/s: dah seminggu amrullah dan ashiilah tido ngan abah. rindu lak rasa nak tidokan dorang..

Wednesday, October 5, 2011

Doa Nabi Yunus

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم



* Kisah Nabi Yunus banyak terdapat di Internet so Search saja di Google. Kisah Nabi Yunus ditelan ikan Nun / Paus.


* Ayat ni kalau diamalkan, insyaallah segala kesulitan dapat diselesaikan dgn mudah. Sangat digalakkan dibaca selepas solat fardu.

* Elok diamalkan oleh ibu mengandung untuk mengurangkan penderitaan bersalin. Insyaallah..Waallahuaklam..

Tuesday, October 4, 2011

Doa Nabi Ibrahim

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ

بسم الله الرحمن الرحيم


* Kisah Nabi Ibrahim banyak terdapat di Internet so Search saja di Google. Kisah Nabi Ibrahim dan Raja Namrut.

* Apabila kita terkena sesuatu yang panas, bacalah ayat ini (dengan yakin) dan hembuskan pada tempat tersebut. Insyaallah pedih dek panas itu akan beransur. Waallahuaklam...

Wednesday, August 24, 2011

Rajin Bersolat Ye Anak-anak..

Sejuk Hati Ibu


Baru-baru ni aku ada membelikan anakanda Ashiilah Telekung melalui JarumJahit aka k.Liza. Comel gak. Simple n very nice. Siap ada beg cerut leh sandang belakang dijahit nama lagi. Harga pun berpatutan sangat. Ashiilah sangatlah suka. Anakanda Amrullah pun dah boleh solat sikit-sikit. Insyaallah klau al-Fatiha dan surah pendek (kul) tu alhamdulillah. Yang lain dalam proses lagi. Banyak main skarang ni..ish..ish.. Fenin ibu. Bila nak ajar yang baru mesti dia tanya balik..Tadi kan dah blajar?? Kene la sentiasa blajar sayang oi..tak kira sampai bila-bila pun walaupun umur dah tua mesti sentiasa belajar..key sayang. Ilmu tu tak pernah habis..



So sekarang tiba masa untuk anakanda Ashiilah pula mendekati dan belajar solat. Tapi Ashiilah baru belajar gerakan dalam solat dulu..Cakap pun pelat lagi. Slow-slow nanti leh blajar hafal bacaan lak ye sayang. Sejuk hati ibu bila tiap kali nak solat anakanda berdua secara automatik akan ckp "kakak nak solat jugak".."along pun nak solat ngan ibu". Senang ibu mendengarnya.  Along kekadang solat pakai sluar pendek je. Takpelah kecik lagi.. . Biaq dia rasa suka bersolat dulu. Step by step... Ibu doakan anak-anak ibu sentiasa rajin bersolat kerana solat itu tiang agama dan sentiasa ingat pada Allah. Kerana Dia maha penyayang dan maha mengetahui. Bagi ibu anak-anak ibu cukup sempurna (bagi ibu dan abah) walaupun tak sesempurna dan sehebat orang lain. Nnt ada la org kata "Aku angkat bakul masuk sendiri". Ada je orang tak senang dgn kegembiraan org lain. Kenapa?? Itulah manusia.. Biarlah orang lain.. nak kata apa ke..tak nak kawan ngan anak-anak ibu ke, nak kata apa-apa kat anak-anak ibu ke..nak buat apa ke.. Anak-anak ibu kene ingat bahawa Allah itu maha Penyayang dan Adil. Dia yang maha Esa.  Sekurang-sekurangnya anakanda2 kecil-kecil lagi dah terbang, mengenal negara orang,. merasai 4 musim. Alhamdulillah rezeki Allah bagi. Ish..emo lak..hehe. Ibu dan Abah sentiasa sayang kat anakanda2. Kalau ibu dan abah marah pun sebab sayang..supaya anakanda2 jadi seorang Insan.

note: Tertarik dgn cara wardina mendidik anak-anak dia solat..entry BabyIbu




Thursday, August 18, 2011

Biskut Chipsmore dari missHannan

Assalamualaikum..salam ramadhan


Sebenarnya entry ni lama dah nak publish..tapi tak publish-publish coz asyik tertangguh je nak snap gambar biskut. Dari 2 balang sampai dah nak abis dah biskut..hehe. Tujela yang tinggal (refere gambar) . Sedap biskut ni..aku beli dengan missHannan. Rangup..anakanda2 aku suka banget. Masa baru ambik tu, sebalang abis. Nasib baik beli 2  balang. Sesuai dimakan bila-bila masa..tak yah tunggu raya. Kalau korang nak order leh la ke blog missHannan. Ni dah tolong promote, klau aku order lagi ada discount ker Nan?? hehe..

Wednesday, August 17, 2011

Angry Bird aka Burung Marah..

Assalamualaikum..Salam Ramadhan.

Sekarang ni semua orang tahu tengah musim angry bird. Seperti biasa anakandaku pasti turut serta. Dulu lagi dia dah layan angry bird ni. Tapi masa tu taklah se'glamour' sekarang. Hari-hari duk layan angry bird ngan tepon dier aka tepon aku. Sekarang ni boleh dikatakan demam angry bird tengah membuak2..sampai semua benda pun nak letak jenama angry bird. Cuma sekarang anakanda dah kurang sikit layan angry bird ni..puas kot. Nak dijadikan cerita, aritu pi la Toy'R'us ternampaklah patung angry bird yang berbunyi apabila ditekan. So aku pun terbeli dua ekor bersaiz sederhana. Diulang..'ter' okey. Sian lak tengok along n kakak bila jln2 nampak patung angry bird selalu mintak beli. Seperti biasa abah takkan layan permintaan anakanda depan-depan takut nanti dia ingat apa yang diminta terus dapat. Tapi klau beli time dorang takde takpe. Punyalah excited bila aku tunjuk patung tu kat dorang. Duk heret jer mana pi..sampai tidur..makan pun ngan angry bird. Takpelah..asalkan anakanda gembira, ibu dan abah turut bahagia. Anak-anakku..jadi anak yang soleh dan soleha ye sayang..

Friday, August 12, 2011

Kelahiran Anakanda Amirrullah

Ahmad Amirrullah B. Mohamad Sabri

Gambar kecil: Amirrullah beberapa minit selepas dilahirkan.

Telah selamat dilahirkan pada 13 Jun 2011, Isnin di Pusat Perubatan Islam Az-Zahrah, Bangi, Selangor. Anak ketiga ku ini dilahirkan cepat tiga hari dari jangkaan. Alhamdulillah semua berjalan lancar dan aku diberi kekuatan untuk melahirkan anakanda secara normal. Terima kasih kepada en.hubby yang banyak memberi sokongan moral sepanjang proses kelahiran dan setiasa menemaniku disisi. Terima kasih sayang. Siap buat lawak lak kat labour room..tapi aku tak gelak la..sakit tak hengat dah masa tu.  Dalam masa yang sama hubby juga tak henti-henti mengingatkan aku supaya sentiasa ingat pada Allah.
Kehadiran Amirrullah disambut gembira oleh abang dan kakaknya. Alhamdulillah.

Aku mula betul-betul rasa sakit jam 12.30tgh. Lebih kurang jam 1.00tgh kami bertolak ke hospital. Dari rumah ke hospital mengambil masa lebih kurang 45minit. Seperti along dan kakak,  masa sakit lebih kurang sama. So aku jangka aku akan melahirkan juga lebih kurang waktu along dan kakak dilahirkan area 3-5 petang. Jangkaan aku tak jauh melesat apabila aku mula melahirkan anakku jam 3.36ptg. Cuma kali ni aku rasa kesakitannya lain sikit. Lebih sakit dari yang dulu..agaknya banyak dosa kot..hehe.ihikhik.
Gembira, terharu, hiba..semua perasaan ada. Bercampur baur. Anak kecil sebesar tapak tangan, seberat 3.40kg yang selama ini duduk di dalam janinku akhirnya selamat dilahirkan. Sekali lagi aku merasai kenangan terindah sebagai Ibu.

Aku berdoa semoga dengan kehadiran cahaya mata baru ini dapat menyinari lagi keluarga kecil kami ini. Semoga Allah sentiasa melindungi dan meRahmati anakanda dunia dan akhirat. Selamat datang ke alam Dunia sayang. Kuatkan imanmu..hiasi peribadimu. Semoga sentiasa dilindugiNya. Insyaallah.

Monday, August 8, 2011

Perkembangan Siti Uzma Qaisara

Assalamualaikum..
Ingat tak lagi entry aku pasal anak buahku Siti Uzma Qaisara. Sekarang beliau dah boleh balik rumah. Tapi keadaannya masih tidak berapa stabil..kena selalu beri perhatian lebih. Alhamdulillah..semakin hari semakin baik. Dr kata pihak hospital dah tak boleh buat apa2..semua berserah pada takdir. So sekarang kakak ku ingin cuba cara alternatif pula. Mana tahu dengan kuasa Allah semua mungkin kan. Sama-samalah kita berdoa semoga Uzma semakin sihat..dah keluarga kakak ku diberi kekuatan dalam menempun dugaanNya.

video


Saturday, August 6, 2011

Along Amrullah 4 Tahun

Kisah 5 Ogos 2011...Sejarah 19 Ogos 2011

American Choclate Cake..favorite kami sekeluarga. Ashiilah tumpang sekaki.

Alhamdulillah..semalam genaplah umur anakanda Amrullah berusia 4 Tahun. Syukur ke hadrat Illahi kerana mengurniakan aku anak yang menyejukkan mata..menyenangkan hati..dan menenangkan jiwa.. Menjadi kebanggaanku. Alhamdulillah.. perkembangan pembesaran anakanda Amrullah yang sempurna dan tidak menyusahkan..sentiasa menjadi penyejuk hatiku. Tatkala dia gembira..aku turut gembira. Tatkala dia berduka hatiku juga turut terluka. Dari sehari ke sehari Amrullah membesar..belajar erti dewasa..mula mengenal erti kehidupan. Walaupun baru berusia 4 tahun..dia sudah boleh diharap. Menolong ibu..menjaga adik-adik. Kini banyak perkembangan anakanda yang ibu dan abah banggakan.. Harapan ibu semoga anakanda menjadi seorang yang berjaya dunia dan akhirat..ibu teringin anak ibu menjadi al-Hafiz....Mampukah aku mendidiknya??..Insyaallah. Ibu abah dan adik-adik sayang sangat kat Ahmad Amrullah. Jadi abang yang bertanggung jawab dan jadi anak yang soleh ye sayang..We u much... . Ibu dan abah sentiasa mendokan anakanda dan cuba memberi apa yang terbaik untuk anakanda semua.

Oleh kerana kami tkde sambutan pun..just makan-makan sendiri. Along pun menjemput kawan2 alien Ben10 join sekaki. Untuk menambahkan koleksi alien Ben10, abah bagi along 2 ekor lagi sempena bday. Sekarang along dah jadi peminat Ben10 pulak..Otomen mcm mana??

Bila tibanya tarikh lahir anakanda Amrullah, itu menandakan semakin dekat anniversary kami. Detik di mana aku sah menjadi isteri kepada seorang lelaki yang bergelar suami. Seorang lelaki yang aku cinta, kagumi dan hormati. Ku letakkan kepercayaannku kepadanya. Pelbagai dugaan telah aku harungi..dengan kekuatan dariMu Ya Allah. Kebahagian dunia yang sentiasa aku rasai..doaku semoga ia berkekalan sehingga akhir hayatku.Ya Allah..panjanglah jodohku dan suami, berkatilah kehidupan kami..Lindungilah kami dibawah ArasyMu. Kuniakanlah kami anak-anak yang soleh dan soleha..Ya Allah.. Tuhan Yang Maha Esa. Aminn.. Terima Kasih sayang atas segalanya. Love u mucchhhh SAYANG..

Monday, April 4, 2011

Selamatkah Bagasi Kita

Selamatkah Airport Kita??

Semalam tengah compile gambar-gambar pi Bali. Sronok sangat bila tengok gambar-gambar itu semula. Ceritanya akan aku 'post' dalam blog wordpress aku. Dalam seronok mengingati semula pengalaman bercuti di Safari Bali, ternampaklah gambar ni.......

Inilah nasib beg kami..Dah la ni favorite beg bila travel jauh. Dah selamat dibuang dek kerana sakit hati bila nehgoknyer..

Ye..beg family ku telah dipecahkan. Sesuatu yang sangat tidak disangka. Sampai di Airport Bali aku agak terkejut bila melihat lock beg kami telah dipecahkan. Nampak gaya macam kene ketuk dengan tukul. Berderau darah aku. Hubby dah berang. Taula penerbangan tambang murah..tapi mana boleh buat macam ni. Ambil mudah bagasi pelanggan. Staff penerbangan di Bali kata kejadian tu mungkin berlaku di LCCT. Coz kalau dari sini (Bali), dari flight bagasi terus di ambil dari pesawat dan terus dihantar ke tempat agihan beg. Tapi di LCCT kan kitorang check-in 2 jam awal. Bila difikir-fikirkan semula ada logiknya. Yela..masa kat LCCT sementara tunggu masa nak masuk tu, kami makan dulu. Terkeluar dari mulut hubby..'Makin ramai pekerja asing kat airport kita. Sepatutnya airport dijaga oleh rakyat tempatan baru selamat. Negara lain kebanyakkan pekerja adalah rakyat tempatan. Ia bagi menjamin keselamatan sesebuah airport itu'. Yela..hubby kan pernah kerja dalam bidang ni (di dalam dan di negara org). Dia agak tahu hal-hal airport ni. Masa aku pi toilet, aku terdengarlah ada sorang Nyonya Cina tu tanya kat cleaner toilet tu..'U dari mana??' Dia cam tak brape faham..Diulang lagi 'from??' Dia pun jawab 'India'. OO..patutlah tak tau cakap melayu. Muka Nepal lagi la bersepah.. Tup..tup..terjadi lak kejadian macam ni. Lagilah frus kitorang. Ni bukan first  time kitorang travel. Bila buat report kat kaunter ***A*** dia bayar ganti rugi Rp100000 jer...+-rm35. Staff kat sana kata ni kes ke2 dari penerbangan yang sama. Ish..ish..tak sepatutnya berlaku. Nasib baik takde barang yang hilang. Hubby masa  ni dah takde mood  nak bergambar bagai. Semua pun macam dah down. Nasib baik Safari Bali tu best..terubat sikit sakit hati ni. So berhati-hatilah korang erk.. Malang tidak berbau.

Wednesday, March 30, 2011

Sedarkah anak-anak??

Assalamualaikum,
Sesuatu yang ingin dikongsi ..

Sedarkah wahai mereka yang bergelar anak..

Ibubapa tiada dosa dengan anak-anak.
Jika ibubapa itu tidak melaksanakan tugas sebagai ibubapa, 
dosanya adalah kepada Allah.
Bertaubatlah dan memohon ampun kepada Allah atas kesalahan dan kelalaian yang telah dilakukan.
Sesungguhnya Allah itu Maha Pengampun.

Tetapi jika anak itu tidak menunaikan tugasnya kepada kedua ibubapa (seperti derhaka etc),
Anak itu berdosa terhadap kedua ibubapanya.
Selagi ibubapanya tidak mengampunkan, selagi itulah dosa itu tidak terhapus.
Walaupun anak itu tidak sedar akan kesalahan yang telah dilakukannya.

Kerana kadangkala kita tidak sedar perbuatan kita itu membuatkan ibubapa kita terasa.
Sementara mereka masih hidup mintalah ampun dan maaf kepada kedua ibubapa anda walaupun anda rasa anda tidak membuat salah kepada mereka.
Jika mereka telah tiada, tiada apa yang hendak dikesali lagi.

Aku juga pernah terdengar dan terbaca bahawa darjat ibu/bapa tiri itu sama dengan ibu/bapa kandung.
Ramai kini anak2 yang memperlekahkan ibu/bapa sendiri apa lagi ibubapa tiri.


Sekiranya seorang wanita (janda) yang telah mempunyai anak berkahwin lain, kemudian bercerai pula. Anak tiri (yakni anak wanita itu) tidak boleh berkahwin dengan bapa tirinya (bekas suami ibunya) itu.

Aku juga pernah mendengar cerita (benar) jika kita ada dosa terhadap kedua ibu bapa hidup kita tidak akan tenang walaupun kita kaya. Ada juga yang memang tak kaya, buat mcm2 kerja tapi tak juga senang. Semuanya ada kebenarannya.

Waallahuaklam.

p/s: sentiasa beringat2 agar tidak mudah terasa dengan tindakan anak2. ya Allah, Kau kuatkan imanku..tingkatkanlah kesabaranku..

Friday, March 25, 2011

Tingginya darjat seorang Ibu

Perbualan seorang bayi..

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia....

Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah?"
Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu .."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia ."
"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"
"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?"
"Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"
"Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi"
"Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar,
dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"
"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "

Sesungguhnya telah bayak di dalam al-quran dan hadis menyatakan betapa mulia dan tingginya darjat seorang ibu. Tapi pada masa kini, anak-anak semakin bersikap kurang hormat terhadap ibu mereka. Sedarkah mereka akan setiap balasan Allah. Aku sendiri telah melihat beberapa peristiwa yang berlaku terhadap anak-anak yang durhaka de depan mata. Insyaallah kalau diizinkan akan aku ceritakan kepada rakan-rakan.

Ingatlah dan sayangilah ibu anda sementara mereka masih ada. Jangan sampai menyesal apabila mereka telah tiada. Pada yang duduk berasingan dengan ibu, rajin-rajinlah balik menjenguk dan bertanya khabar ibu anda.
Dengan melihat wajah ibubapa anda telah dijanjikan pahala oleh Allah. Ingatlah sentiasa akan  kasih sayang dan pengorbanan ibu anda.Sesungguhnya Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

Allah Maha Besar..Dia Lebih Mengetahui..
Waallahuaklam

kredit to Ibuani

Thursday, March 24, 2011

Anakanda Ashiilah Cerai Susu Badan

Berjaya juga akhirnya


Setelah hampir sebulan mencuba untuk menceraikan anakanda Ashiilah dengan susu badan akhirnya berjaya juga. Dah hampir seminggu anakanda tak nyusu badan lagi. Yelah kandunganku pun dah hampir mencecah 7buln. Rasa semakin tak larat pun ada. Usia anakanda pun dah masuk 2 tahun 1 bulan++. Sudah melepasi waktu minimun susuan ibu. Jangan jadi mcm anakanda Amrullah dulu sudahlah. Bila tengok adik dia nyusu badan. dia mintak balik. Dek kerana tak sampai hati, last-last aku ngusukan dua2. Dah macam kembar lak. Insyaallah kali ni berjaya. Sekarang anakanda Ashiilah minum susu Isomil Plus. Bukan alahan cuma dari bacaan mengatakan susu soya lebih baik dari susu lembu. Aku hanya berusaha apa yang terbaik untuk anak-anak, selebihnya kerja Tuhan. Semoga anakanda Ashiilah terus membesar dengan sihat dan sempurna. Jadi kakak yang baik ye..macam along jaga kakak ashiilah. Love u..

Wednesday, March 23, 2011

Darjat seorang wanita

Tingginya darjat seorang Ibu

Pasti korang pernah tengok rancangan Akil Hayy kat tv sempena musim terbarunya. Kali ni Isteri kesayangan dia pun ada sekali. Aku pun kekadang je tengok. Kebetulan masa aku tengok berkaitan dengan ibubapa. Kat sini aku nak kongsi sesuatu yang aku rasa menarik untuk pengetahuan bersama. Pernahkah korang tahu..

Darjat seorang Ibu 3 kali lebih tinggi dari seorang Bapa
1.Ibu
2.Ibu
3.Ibu
4.Bapa

Seperti dalam hadis yang diriwayatkan:
"Seorang datang menghadap Rasulullah s.a.w. seraya bertanya,
"Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang berhak saya pergauli dengan baik,"
Baginda s.a.w. menjawab,
"Ibumu,"

"Lalu siapa?"

Baginda s.a.w. menjawab,
"Ibumu,"

"Lalu siapa?"

Baginda s.a.w. menjawab,
"Ibumu,"

kemudian dia bertanya lagi,
"Lalu siapa?"

Akhirnya Baginda s.a.w menjawab,
"Bapamu"
(Hadis Riwayat Ahmad dan Abu Dawud)

Bagi seorang lelaki yang dah berkahwin..Aturan baginya ialah
1. Ibu
2. Ibu Mertua
3. Bapa
4. Bapa Mertua
5. Isteri

Sesungguhnya Ibu adalah harta anda dunia dan akhirat. Sayangilah dah hargailah dia sementara dia masih hidup. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

Allah Maha Besar.. Ia lebih Mengetahui.
Wallahuaklam..

Tuesday, March 22, 2011

Kejadian Manusia

Assalamualaikum, Entry 2 Cerita...

Bulan ni rasmilah umurku memasuki alam 3 series. Tuo dah aku rasa. So cam nak guna 'akak' la pulak..ok ker? Ok la tu. Tahun ni HB wat surprise yang best sangat2. Thanks 4 de best moment and the present. Apa dia..kali ni biaq akak dan memereka jer la tau. Sangat2 tak sangka dapat present tu sebenarnya. Pernah gak tengok orang pakai cam cantik jer..pernah gak berangan "agak2 kalau aku pakai camne er"..tapi tak pernah la terberangan nak ada sendiri. Ala biasalah pompuan byk berangan.. Tup-tup ..alhamdulillah. Rezeki Tuhan bagi..thanks again honey.. Love u ♥♥♥

Oklah sekarang akak nak kongsi ilmu yang akak dapat melalui rancangan adik dan al-Quran. Masa sesi dengan Ust.Hassan Din. Ada maklumat yang akak sendiri baru tahu. Apa yang nak akak kongsikan ialah tahukah korang bahawa..

Kejadian Manusia yang dilahirkan tidak mempunyai ayah dan ibu ialah Adam
Kejadian Manusia yang dilahirkan tidak mempunyai ibu ialah Hawa
Kejadian Manusia yang dilahirkan tidak mempunyai ayah ialah Isa
Kejadian Manusia yang dilahirkan mempunyai ayah dan ibu ialah anak-anak yang dilahirkan hasilkan perkahwinan yang Sah.

Anak yang dilahirkan tanpa perkahwinan yang sah (dirogal atau zina) tergolong dalam anak yang dilahirkan tanpa bapa (tapi ia dijadikan melalui persenyawaan air mani lelaki dan perempuan).
Jika anak itu perempuan, ia boleh berkahwin dengan lelaki yang menyebabkan ia dilahirkan (kerana lelaki itu dianggap bukan bapanya).
Jika anak itu lelaki, ia tidak boleh berkahwin dengan ibu yang mengandungkannya (kerana itu ialah ibunya).

Allah Maha Besar..Ia lebih mengetahui..
Wallahuaklam...

Tuesday, March 8, 2011

Menutup atau Membaluti Aurat

Apa yang anda faham??

Di sini ingin aku berkongsi dengan pengunjung blog ku, ceramah yang aku dengar ketika aku berada di Indonesia. Ustaz itu membincangakn mengenai 'Aurat..hukum hakamnya'. Ramai umat Islam sekarang mengambil mudah perihal aurat ini. Antara yang menarik perhatian ku bila dia menerangkan bahawa Islam menuntut umatnya 'menutup aurat' tapi sekarang kebanyakkan dari kita 'membalut aurat'

Ramai di antara kita yang tidak memahami erti sebenar menutup aurat. Dia memberi contoh. Dengan membalut microfon dengan kain kemudian dia menyuruh penonton teka. Apa di dalam kain itu?. Semua penonton menjawab 'Microfon'.
Kemudian dilonggarkan kain itu dan disuruhnya penonton meneka sekali lagi. Semua penonton menjawab 'Microfon'. Kali ini jawapan itu salah.

Apabila dibuka yang ada di bawah kain itu adalah tangannya. Itulah maksudnya dengan menutup aurat. Iaitu bagi wanita semua bahagian tubuh adalah aurat kecuali muka dan tapak tangan. Dan ia wajib 'ditutup' bukannya 'dibalut'. Walhal warna disebalik kain itu pun tidak boleh diketahui oleh bukan muhrimnya apa lagi bentuknya. Fahamkan. Ia juga membicarakan tentang besarnya tanggungjawab seorang lelaki terhadap aurat isteri dan anak-anaknya. Sangat menusuk kalbu.

Panjang lagi ceramahnya. Ceramah yang sangat telus dan terang. Sehingga membuatkan aku sendiri menginsafi diri malah menitiskan air mata. Lagi-lagi bila dibahaskan tentang balasannya bila kita mati kelak. Takut, sedih..semua ada. Sediakah aku? Aku ingat aku sorang saja tersentuh rupa-rupanya HB pun sama. Walhal HB bukanlah seorang yang mudah mengalirkan air mata. Penonton di dalam dewan juga dilihat majoritinya menitiskan air mata (Semoga ia air mata keinsafan).

Malah di akhir rancangannya dengan terangan dia menanyakan kepada seorang penonton (memakai tudung) "Sudahkah anda menutup aurat?"
Dengan jujur penonton itu menjawab sambil menangis "Belum".
Ditanyanya lagi. "Kapan anda boleh menutup aurat?"
Penonton itu menjawab "Insyaallah, perlahan-lahan"
Ustaz itu bertanya lagi. "Bagaimana kalau esok atau sebelum anda menutup aurat datangnya Malaikat Maut kepada anda?"
Tak terkata penonton itu, hanya mampu menjawab dengan tangisan yang teresak-esak.

Alangkah bagusnya jika ada rancangan seperti itu di tempat kita. Dibenarkan ceramah seperti tu disiarkan secara langsung di media elektronik. Barulah Islam itu dapat dikembangkan dengan benar. Tapi di sini banyak kekangannya walhal katanya negara Islam. Takut melanggar hak individulah..sensitiviti..eemm..

Penulisan ini tiada unsur2 hasutan hanya sekadar berkongsi ilmu. Semoga sedikit sebanyak ia dapat memberi manfaat kepada pembacanya. Waallahuaklam.

Tuesday, March 1, 2011

Merancang ke Korea??

Akhirnya Selesai Juga Penulisanku. Korea.S : 2009


Setelah sekian lama..dari hari ke hari akhirnya siap juga penulisaku. Tertangguh disebabkan sebab-sebab tertentu yang tak dapat dielakkan, akhirnya berakhir juga penulisan aku sepanjang ketika berada di Korea.S : 2009. Bila baca dan tengok semula gambar-gambar tu, tergamit semula kenangan sewaktu berada di sana. Masih segar diingatan. Patutlah orang kata, pengalaman itu makin lama makin berharga. Sudi-sudilah membaca kisah kami sepanjang seminggu lebih berada di sana. Bagi yang merancang untuk bercuti ke Korea bolehlah dijadikan panduan bagi merancang perjalanan anda di sana. Kat mana nak cari makanan halal, nak cari keronsang, korean silk, tempat-tempat menarik yang hendak dikunjungi dan sebagainya. Walaupun dalam penulisan aku takde mention pasal Everland (aku dah pergi masa 2005), tapi ia merupakan TeamPark yang mesti anda kunjungi. Sangat best. Sambil dapat berkongsi pengalaman, semoga ia dapat membantu anda.
Silalah lawati http://zueyie.wordpress.com/ klik categori Korea.S atau  klik di sini. Selamat membaca..

Wednesday, February 23, 2011

Nak Tolong atau Nak Komisen

Perangai Manusia


Alkisah...aku adalah mintak tolong sorang hamba Allah ni. Kalau ada nampak rumah nak bagi sewa bagitau la coz kitorang nak cari rumah sewa yang murah sikit utk staff. Rumah sekarang sewa mahal giler..ngalahkan bayar loan umah sendiri. Tup..tup dier pun call la bagitau ada umah sekian sekian ..rege sekian sekian..bla.bla..bla..

So kitorang pun pi la jumpa ngan owner rumah tu nak discuss kot2 leh kurang sikit lagi. Yela..sekarang fulus pun tak brape nak stabil. Borak punya borak..bincang punya bincang dapatlah kurang seratus. Owner tu kata 'bkn saya tak nak bagi harga yg encik mintak tp org tgh yakni hamba Allah ni la awal2 dah mntak komisen 1 month sewa dr sy so harap encik pun faham'. Uish...kejut beruk gak masa dengar tu. Komisen masa beli umah dulu pun baru brother tu mintak rm500. Tu pun dia urus semua. Ni tolong dapatkan umah sewa komisen smpai rm1k++. Aku mula was2 dgn keikhlasan hamba Allah ni. Tapi tulah reality kehidupan. Kerana wang..semua boleh jadi. Agaknya inilah yang dikatakan mengambil kesempatan atas kesempitan.  Apa-apapun thanks 4 everything.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''