Thursday, January 17, 2008

Pulau Redang, Terengganu : April 2006

Pulau Redang, Terengganu, Malaysia.
Sejuknya arini. 'Angin sepoi-sepoi bahasa..'. chewah berfalsafah lak hari ni... Teringat pula semasa ke Pulau Redang. April 2006 yang lalu, kami telah bercuti ke Pulau Redang, Terengganu. Sebelum apa-apa... meh sini saya cerita sikit pasal Pulau Redang ni. Pulau Redang ni terletak 45km ke arah utara dari Kuala Terengganu. Ia berukuran lebih kurang 6 km lebar dan 7 km panjang. Ia merupakan di antara pulau peranginan yang terbesar di Laut China Selatan. Terumbu-terumbu batu karang sebanyak 346 spesis menjadikan Pulau Redang antara taman laut terindah di dunia. Kepulauan Redang terdiri daripada 9 pulau-pulau kecil.. Lima Island, Paku Besar Island, Paku Kecil Island, Kerengga Besar Island, Kerengga Kecil Island, Ekor Tebu Island, Ling Island, Pinang Island and Main Redang Island.


28 April 2006...
Kami berkumpul di Jeti Kuala Terengganu. Kami menaiki feri dari jeti Kual
a Terengganu lebih kurang jam 0930. Perjalanan kami mengambil masa lebih kurang 2 jam 30 minit. Jika anda hendak ke Pulau Redang, anda juga boleh memilih untuk pergi melalui Jeti Merang (perjalanan lebih kurang 1-1jam 30 minit) , Jeti Kuala Besut (perjalanan lebih kurang 2 jam) atau menaiki kapal terbang.. hehe. Setelah puas duduk, berdiri dan ber'posing' , akhirnya kami sampai juga ke Jeti Pulau Redang. Kami menaiki van yang disediakan untuk membawa kami ke Berjaya Redang Beach Resort. Wah... seronoknya rasa. Inilah kali pertama bagi saya bercuti di pulau. Memang best.. Tak dapat nak dibayangkan perasaan bila melihat air laut yang sangat cantik dan jernih. indah betul ciptaan Illahi. Apabila sampai ke resort, kami disambut dengan 'welcome drink'. Tengah haus-haus, dibagi lak air, best tullah..tp segelas jer.. ish..ish.. Kami ke bilik masing-masing menaiki kenderaan yang disediakan. Cantiknya pemandangan dari bilik, mengadap laut. Terlalu indah pemandangan alam semulajadi ditambah pula dengan cuaca yang baik. Setelah puas berehat dan menyiapkan diri, kami turun untuk makan tengah hari. Pertama kali dalam hidup saya duduk di hotel yang toiletnya takde dinding. Tutup ngan bidai kayu jer, boleh selak-selak lagi.. heheh.. (selak la kalau berani...)

Selepas makan, kami berjalan-jalan di sekitar kawasan hotel dan pantai sementara menunggu masa untuk pergi snorkling. Inilah pengalaman pertama saya
nak snorkling, dah la tak pandai berenang.. hehe.. excited ada.. seram pun ada.. Pengalaman snorkling amat menyeronokkan. Patutla ada orang kata dunia laut lebih cantik dari daratan. Memang cantik tak dapat nak digambarkan dengan mata kasar. Tu belum lagi pergi diving. Balik dari snorkling, kami terjun pula ke dalam kolam renang. Alang-alang dah basah. Malam tu kami makan buffet di hotel. Ada persembahan nyanyian, tapi kami tak kenal pun. Pada sebelah malam tidak banyak aktiviti yang boleh dilakukan. So kami main 'indoor game' sahaja. Ada yang main pool, carrom, football patung kayu tu dan bermacam-macam lagi. Tapi sebelum main kene beli token dulu, baru boleh main. Oleh kerana pagi tadi kami baru sampai, malam ni rasa letih sikit. Saya dan rakan sebilik tido agak awal. Yang lain dengar-dengar sambung main 'gen-rummy' pulak kat bilik. Takpe, janji masing-masing 'happy'.

29 April 2006...
Hari ini kaum lelaki ada aktiviti memancing. Tapi tak semua turun ke laut. Bagi yang mabuk laut tu, usahla bermimpi nak ikut pi memancing kerana mereka memancing nun di tengah laut. Yela… aktiviti
memancing dilarang dalam jarak 3.2km dari Pantai Redang. Ini untuk menjaga hidupan laut dan batu karang yang ada. Ada juga di antara kami yang melakukan aktiviti kayak dan ada yang menjelajah pantai redang. Kat sini berdekatan dengan ‘Turtle bay’, so kalau berani berkayakla ke sana. Kayak ni kena sewa per jam kalau tidak silap saya. Ada juga di antara kami yang pergi diving. Kat sini mereka yang tiada lesen diving juga dibenarkan diving tapi tempatnya berbeza dengan mereka yang ada lesen. Harganya pun berbeza la sikit. Saya juga turut serta ke kawasan untuk scuba diving, tapi tak turunla. Hanya tunggu di atas.. hehe.. seram gak duduk kat pelantar tu, takla besar sangat, kat tengah laut lak tu.. bergoyang-goyang pulak.. ish.. ish

Pada sebelah petang, kami beramai-ramai turun ke pantai. Ada yang mandi pantai dan ada juga di antara kami yang bermain bola tampar pantai. Ala.. dorang tu main belasah jer tu, bukan reti sangat pun main bola tampar. Janji jadi jer.. hehe. Lepas mandi pantai, tak habis di situ sahaja, sambung lak dengan mandi kolam. Alang-alang mandi.. biar puas.. kan.. kan..

Pada sebelah malam kami menikmati hidangan bbq yang disediakan oleh pihak hotel. Best betul makanan malam tu, baunya aja dah menusuk ke hidungku.. waaallahhh… Tapi bab nak ambik sotong dan udang bakar berempah, beratur punyala panjang. Selepas makan malam, kami lepak kat tepi pantai dan ada yang ke laluan pelantar. Menikmati keindahan malam, almaklumla esok dah nak balik. Malam tu masa kami sedang duduk-duduk sambil berborak di pantai, kami ternampak sorang pelancong ni tengah mengorek lubang sepanjang persisiran pantai. Apa kejadahnya mamat ni nak buat, rupa-rupanya dia nak letak lilin bernyala kat dalam lubang yang dikoreknya tadi. Maka suasana malam tu yang dah sememangnya cantik tu bertambah menarik dengan kreativiti mamat tu. Seperti malam semalam, sebelum masuk ke bilik masing-masing kami berhenti seketika di bilik mainan (indoor game). Sambung perlawanan semalam la kot.. hehe..

30 April 2006…
Hari ini hari terakhir kami di Pulau Redang. Semalam tidur agak lewat. Duk berborak. Yela.. sesekali dapat berkumpul macam ni. So pagi ni kami bersarapan agak lewat. Selepas sarapan, kami terjun lagi ke dalam kolam renang sebelum balik ke bilik dan bersiap untuk pulang. Yelah.. entah bila pulak la nak sampai ke sini lagi. Kami ‘check-out’ lebih kurang pukul 12.00 tengah hari. Walaupun masing-masing nampak letih, dan muka bertambah ‘berkilat’. Hehe.. tapi keseronokan tergambar pada wajah masing-masing. Lebih-lebih lagi mereka yang pergi memancing. Mana taknya.. Boleh bawa balik ikan satu peti… hehe.. Jumpa lagi..:)

Wednesday, January 9, 2008

Sarawak : Dec 2006

Disember 2006 yang lalu..
Percutian ke Sarawak memang ditunggu-tunggu... tapi agak meme
natkan.. Mungkin kerana ketika itu aku baru disahkan hamil.. lebih kurang 2bln lebih.. Trimester Pertama merupakan saat yang agak mencabar lebih-lebih lagi kerana alahan ku yang agak teruk... Mual-mual berpanjangan.. Pantang ada bau sikit..mesti pening.. Mukaku yang agak pucat menjadi simpati mereka yang lain.. Nak wat camner... Mungkin sebab ni first baby kot.. Walau bagaimanapun semangat nak bercuti tetap ada... heheh...

21Dec... Kami bertolak dari Kuala Terengganu ke LCCT... Penerbangan dari LCCT ke Sarawak mengambil masa lebih kurang 2 jam 50 minit. Di sana kami menginap di Holiday Inn Hotel. Lebih kurang 20 minit dari Airport Kuching. Tempat yang agak strategik. Terletak di bandar dan berdekatan dengan 'Waterfront Sarawak'. Hotel kami berhadapn dengan Cat Statue ... sian kucing tu sekeluarga dah diawetkan.. heheh Nasib hang ler kucing... Oleh kerana tidak seorang pun di antara kami yang tahu tempat-tempat menarik dan tempat makanan di Sarawak, ni kira 'gamble' la cari tempat untuk berjalan dan tempat makan.. Nasib baik kerana tidak jauh dari situ, kami jumpa deretan kedai makan.. Alhamdulilla.. perut dah lapar bebenor dah nie.. macam dah masuk angin pun ada...Kita makan dulu..

22 Dec... Pagi-pagi hari lagi, kami telah membuat panggilan untuk menyewa van bagi memudahkan pergerakkan. Saja nak adventure sikit, nak gerak sendiri berpandukan 'map' la kononnye.. Destinasi pertama nak pergi ke Gunung Santubong. Orang kata leh naik. Sekali hujan pulak. Cari jalan naik.. tkde pun. Ish.. betul ke leh naik, masing-masing dengar orang kata, pengalaman sendiri tak de. Last-last ke Kampung Santubong jer.. Kira jadilah.. Perjalanan kurang lancar di sebabkan hujan, almaklumlah kami bergerak pun ikut kaki penekan minyak van dan pembaca peta... heheh.. Destinasi seterusnya 'Perkampungan Budaya Sarawak'. Tapi hasrat untuk masuk ke Perkampungan Budaya terpaksa dibatalkan kerana hujan semakin lebat, kat dalam tu kena berjalan kaki dari satu rumah ke satu rumah. So esok je la kami datang balik. Kemudian kami terus ke 'Muzium Kucing'. Ia terletak di atas puncak Bukit Siol, lebih kurang 60 meter dari aras laut. Landscape dia memang cantik. So kami pun masuk, free je. Banyaknya kucing. Ok jgk tempat ni, comel-comel kucing kat situ. Kepada penggemar kucing pasti suka sangat datang ke sini.

Pada sebelah petang, kami berjalan-jalan ke 'Riverbank Suite' , 'Waterfront Sarawak' dan kawasan sekitarnya. Kami juga mengambil peluang menyusuri sungai Sarawak. Sebenarnya sampan yang ada di situ digunakan untuk orang ramai menyeberang sungai dari waterfront ke kampung seberang. Ia juga dikenali sebagai River Teksi. Tapi kami pujuk-pujuk pakcik sampan tu supaya membawa kami menyusuri Sungai Sarawak. Kitorang bayar extra la.. hehe.. Kami juga sempat melihat sunset.. sangat cantik. Kami berhenti di kampung seberang untuk makan malam. Tambang sampan pada ketika itu ialah 50 sen seorang.

Selepas makan, kami pergi ke Parkson Grand.. main bowling. Saja dah lama tak main bowling.. sesekali main ramai-ramai syok jugak. Balik dari main bowling kami berjalan-jalan di Waterfront untuk membeli beberapa cenderahati. Mengikut sejarah, dahulunya ketika James Brooke mendarat pada tahun 1839, hanya ada pondok kayu beratap nipah di sepanjang Sungai Sarawak. Namun kini ia bertukar wajah dan dikenali sebagai 'Bazar Utama'. Terdapat pelbagai barangan kraftangan untuk dijadikan cenderahati.. kek lapis Sarawak pun ada.

23 Dec...
Hari ini, kami memulakan perjalanan ke Perkampungan Budaya. Ganti semalam.. hehe.. Perjalanan mengambil masa lebih kurang 1 jam dari tempat penginapan kami. Perkampungan ini seluas 17 ekar, terdapat tasik di tengah-tengah perkampungan ini. Untuk masuk kami di beri sebuah 'pasport'. Kami dikehendaki mendapatkan 'cop' pada pasport tersebut sebagai tanda kami telah sampai di rumah budaya/etnik di Sarawak seperti Rumah Bidayuh, Rumah Iban, Rumah Penan, Rumah Melanau, Rumah Orang Ulu, Rumah Cina dan Rumah Melayu. Setiap rumah akan menunjukkan budaya dan hasil kraftangan mereka kepada pengunjung. Selepas mengunjungi setiap rumah etnik Sarawak, kami menyaksikan persembahan tarian kebudayaan Sarawak di dewan besar selama 45 minit. Sungguh asyik dan menarik.

Kemudian kami meneruskan perjalanan ke Pasar Sarikin. Pasar ini terletak bersempadan dengan Kalimantan. Patut pun banyak motor no plat seberang.. hehe..
Terdapat banyak barangan seperti tikar, kain dan pelbagai barangan kraftangan dijual dengan harga yang murah. Boleh dikatakan setiap di antara kami la penuh tangan bawa barang kiri kanan. Kemudian kami sambung shopping di bandar kuching. Ada juga di antara kami yang membeli tikar di kedai yang menawarkan khidmat penghantaran terus ke rumah melalui pos. So tak perlulah lelah-lelah bawak naik kapal terbang.. heheh.

24 Dec...
Kami pulang ke Semenanjung. Walaupun percutian yang singkat, namun cukup bagi kami untuk mengenali Negeri Sarawak Bumi Kenyalang ini...

Monday, January 7, 2008

Hong Kong & Shenzhen : 5th Day

Hari kelima... berakhirlah percutian kami di HK dan SZX..sedihnya..:(.. banyak lagi tempat tak pergi... Walau bagaimanapun, kenangan sewaktu berada di Hk dan SZX akan tetap tersemat dihati... Segala pegalaman yang dimiliki tidak mungkin ada pada orang lain.. chewah.. jiwang pulak.... yang penting kita ennjjooyyyy!!!.....
04/12/2007
0700: Bertolak dari Flora Hotel ke Baoan International Airport untuk menaiki pesawat Air Asia untuk pulang ke tanah air. Kami menaiki teksi dari hotel. Teksi dorang ader tv kat 'seat' belakang, so kebetulan masa tu tengah ditayangkan cerita mr.Bean. Sian sapa duk kat depan tak dapat tengok mr.Bean.. Sepanjang perjalanan ke airport yang agak lama juga, kami menikmati pemandangan pagi di Shenzhen.. sejukkk...

0900: Tiba di Baoan International Airport, kami terus 'check-in' dan masuk ke 'departure lounge'.

1100: Boarding dan terus berlepas ke Malaysia. Keletihan mula terpapar pada riak wajah masing-masing.. tetapi mereka pasti gembira dengan percutian ini.. Almaklumler semua di antara kami belum pernah sampai ke HK mahupun SZX..

Selamat Tinggal China....

Sunday, January 6, 2008

Hong Kong & Shenzhen : 4th Day

Hari keempat...bangun pagi nie badan ringan sikit.. Agaknya sebab semalam dah excercise kot..eehh..camner er ngan kawan kita sorang tue...Anyway..kami semua masih lagi dalam mood holiday....:)
03/12/2007
0700: Kami bersarapan di Holiday Inn. Aktiviti pagi ini ialah membeli belah barangan untuk dijadikan sourviner. Selepas sarapan kami memberi belah di sekitar kawasan Kowloon. Pelbagai sourviner yang menarik ada dijual.. barangan di sini agak murah berbanding dengan tempat kita. Ada di antara kami yang membeli hp.. memang murah dan teknologinya lebih advance dari kita.. complete dengan tv antena, radio, kamera, video, games, mp3, mp4 dan mp5 player, membeli pakaian.. ada juga yang membeli beg.. heheh.. dah tak muat beg la tue..

Kemudian kami menunggu kedatangan driver kami datang untuk menjemput kami ke Shenzhen. Kami menggunakan khidmat Mr.Ben, iaitu driver yang mengambil dan menghantar kami dari Airport International Baoan ke Hong Kong beberapa hari lepas.

1400: Kami bertolak meninggalkan Hong Kong menuju
ke Shenzhen. Sekali lagi kami melalui 'immigration clearence'. Ben hantar kami terus ke Hotel. Di Shenzhen kami menginap di Flora Hotel iaitu hotel yang kami 'booking' melalui internet.

1500: Kami selamat tiba di Hotel kami dan terus check-in. Lepas check-
in, kami solat kat bilik masing-masing... then lepas solat, kami keluar untuk membeli-belah lagi sekali. Kali ni membeli-belah di Shenzhen pulak.

1630: Dengan dua buah teksi, kami pergi ke Hua Qiang Bei Electronic Villege, sekali lagi mata kami naik rabun dan rambang rasanya melihat talipon bimbit yang begitu canggih dan murah.. mobile game pun ada.. lengkap dengan kamera dan game.. boleh main mp3, mp4, mp5 juga. Nasib baik tak terjumpa yang ada GPS dengan dua simm card, kalau tak alamatnya selamat jalan la duitku ini... dah tentu aku beli nyer... apa tak nyer.. dah murah.. beli la.. jangan tak beli.. Bagaimanapun ada pesanan untuk anda jika anda ingin berkunjung ke Shenzhen terutamanya di sekitar Hua Qiang Bei ni.. anda tidak digalakkan menjadi baik hati sangat.. jangan mula berderma sebab jika anda berderma, maka adalah peminta sedekah yang beribu-ribu orang.. berderetan dan berduyun-duyun untuk memintak dari anda.. so jangan berderma..
Lepas membeli-belah di Huaqiang Bei, kami ke Dong Men Street, iaitu suatu bandar yang hanya menjual pelbagai pakaian dan fesyen. Macam-macam adaaaa... ada fesyen terdahulu, fesyen terkini dan juga fesyen ter-akan datang.. yang terakan datang tu rasanya buat masa ni tak ada orang nak pakai kot.. kalau masa akan datang tu mungkin ada orang pakai.. hehe.. tak caya.. cuba la datang sendiri tengok..

2200: Lepas membeli-belah di Dong Men, kami balik ke hotel, lepak.. rehat.. dan tido... esok pagi nak balik Malaysia... Pengembaraan kami di Shenzhen ni tamat di sini saja.. namun ada banyak lagi tempat yang kami belum terokai.. "We'll be back soon..."


Hong Kong & Shenzhen : 3rd Day

Hari ketiga.. Penerokaan di Hong Kong bersambung lagi...
02/12/2007

0730: Permulaan perjalanan kami adalah dari stesen subway Tsim Tsa Shui ke stesen Admiralty. Dari sini kami terus ke stesen bas untuk ke taman permainan yang terkenal di Hong Kong iaitu Ocean Park. Kami menaiki bas dua tingkat dan tiba di Ocen Park pada jam 0900.

0930: Ocean Park dibuka dan kami memulakan pengembaraan di taman tema ini dengan perasaan yang sangat gembira dan ceria.. udara nyama, pemandangan cantik, sejuk dan perasaan kami seakan-akan sedang dibuai mimpi saja... hehe.. Di sinilah kalau nak menguji keberanian dan kecekalan dan juga jatidiri anda..
Kami naik kereta kabel dilereng bukit dan seirin
gan dengan laut yang biru.. pemandangan dan panorama yang begitu indah sekali.. Sebelum memulakan apa-apa permainan, kami sarapan pagi dulu di Ocean Park.. Lepas sarapan baru kami mula bermain permainan di taman tema tersebut.
Permainan pertama adalah 'Spinning Tower' iaitu satu tempat
untuk menikmati pemandangan persekitaran dari tempat tinggi.. dalam spinning tour tu kami berputar beberapa pusingan dan boleh melihat dengan jelas persekitaran dan apa-apa saja permainan yang terdapat dalam taman tema tersebut... hehe.. seronok tuuuuu...

Seterusnya, lepas spinning tower, kami main
'Dragon Rollercoaster' huiiiihhhh.. mencabar betullll... siap berputar-putar, berpusing-pusing tiga empat pusingan sampaikan biji mata kami pun turut berpinar-pinar...
nasib baik tak juling..
Lepas main dragon rollercoaster, kami main Tower Drop Challenge, permainan yang kena duduk atas kerusi then akan dibawa naik ke atas setinggi-tingginya.. then dibiark
an bertenang selama 10 saat, then kami dilepaskan jatuh ke bawah.. free fall yang begitu laju sekali.. Sehingga ada yang rasa cam tertinggal jantung ker atau tertinggal hati ker atau yang terasa tertinggal rohnya di atas tu... ish.. ish... mencabar betulllll...

Lepas main Tower Drop Challenge, kami berehat seketika untuk menghilangkan ras
a Fenin-lalat tu.. lepas semua okey.. kami main Viking, permainan ni kira okey la.. takla begitu mencabar... tapi kalau bagi mereka yang belum pernah main tu.. leh muntah gak.. leh mabuk laut jugak la.. Seterusnya, kami main 'Raging River Challenge', iaitu permainan yang duk dalam kayu balak (dari fibre, ada tempat duduk) then travel sepanjang sungai yang dibuat dengan arus yang sangat laju.. then naik tempat tinggi.. then jatuh menghempas air.. wowwwww. basah habis baju kami... terpaksa berjemur beberapa ketika untuk mengeringkan pakaian ... tapi yang penting adalah kepuasan bercuti.. dan kami semua rasa sangat puas hati..

Raging river challenge adalah permainan penutup kami di Ocean Park. Terdapat banyak lagi permainan yang belum kami main, tetapi oleh kerana masa tak mengizinkan kami bermain semua, maka kami terpaksa meneruskan perjalanan kami... tetapi InsyaAllah.. kami akan datang lagi.. datang.. jan
gan tak datang..

1500: Kami keluar dari Ocean Park dan terus menuju ke Aberdeen Harbour. Dari sini kami menaiki bot untuk ke JUMBO Restaurant. Kami makan terngahari di JUMBO Restaurant.. makanan di sini sangat enak dan menarik.. kami makan sea food.. Selepas makan tengahari di Jumbo Restaurant tu, kami ke Hong Kong Convensyen Center atau dikenali dengan nama 'Golden Buddha' tapi bukannya ada patung Buddha pun.. cuma ada sekuntum bunga Lotus Emas. Kami semua bersantai di sini untuk beberapa ketika sebelum kami menaiki Feri dari Victoria Harbour ke Tsim Tsa Shui jetty.

1530: Tiba di Tsim Tsa Shui Jetty, kami terus ke 'Waterfront Promenade' iaitu satu tempat yang dibina khas untuk menikmati 'Symphony of Light'. Pertunjukkan laser pula bermula jam 2000 setiap hari. Sebelum synphony of light berlangsung, kami dapat menikmati pemandangan bangunan yang beranika warna , bentuk dan hiasan lampu di kepulauan HK.. hati kami sangat terhibur dan kagum dengan kesungguhan mereka menghiasi bangunan masing-masing dengan kreativiti tersendiri..udara yang nyaman dan angin lauk sepoi-sepoi bahasa.. waahhh bestnyer tido... hehe.. Berdekatan tempat kami pula terletaknya 'Clock Tower'.

Selepas menikmati keindahan symphony of light, kami mengambil keputusan untuk berjalan kaki untuk balik ke hotel. Sambil berjalan boleh menikmati keindahan malam sambil excercise.. Nak di jadikan ceri
ta, salah seorang dari kami bengkak kaki sebab makan seafood, walhal empunya badan pantang sikit dengan seafood nie.. hehe.. sesekali dapat makan seafood segar... bedal ajerla.. so kami pun berjalan perlahan-lahan sambil menikmati dan mengenali bandaraya HK. Kurus sikit balik nanti... :-)

2030: Kami tiba di perkarangan hotel dan terus berhenti makan di Chungkin Mension. Seperti biasa kami makan nasi biriani, kari, naan dan tandori..
Selepas makan malam, kami berjalan-jalan di kedai-kedai k
ecil di kawasan sekitar.. Kemudian kami balik untuk berehat.. Hari ini dalam sejarah berjalan kaki selama hampir 2 jam menjelajah bandar HK... ringan jer kaki rasa... bagi yang bengkak kaki..berat jer kaki rasa..heheh..

Hari ini merupakan akhir terakhir kami di HK. Esok kami akan ke SZX untuk pula...

Saturday, January 5, 2008

Hong Kong & Shenzhen : 2nd Day

Hari kedua.. jeng..jeng..jeng...bermulala episod jalan-jalan di HK...
01/12/2007
0070: Sebelum memulakan ekspidisi, apa-apapun cari makan dulu.. hehe. Kami bersarapan pagi di kawasan berhampiran kemudian terus menaiki 'subway' dari stesen Tsin Tsa Shui ke stesen Admiralty untuk ke 'Victoria Peak'. Victoria Peak
merupakan salah satu tempat wajib kunjung bagi pelancong ke HK.

0930: Sampai di Victoria Peak, nasib baik orang masih belum berapa ramai. Kami terus beratur membeli tiket dan terus beratur untuk menaiki tram. Semasa beratur untuk menaiki tram, kami terserempak dengan Jackie Chan tengah berposing dalam sangkar... hehhe.. Kami menaiki 'The Peak Tram' menuju ke puncak 'The Peak'. Sepanjang proses pendakian ke puncak, pemandangannya amat cantik sekali. Pemandangan bandaraya HK dapat dilihat dari puncak, indah.. cantik.. menarik.. kau memang de boom.. udara yang nyaman dan sejuk.. amat menyenangkan.. kapal bergerak di lautan.. Tapi bagi sesiapa yang gayat jangan pandang ke bawah.. takut fenin.. Amat berbaloi sekali.. anda tak akan menyesal kalau datang ke puncak 'The Peak' ni. Kami makan tengahari di sini sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya.

1400: Kami turun dari 'The Peak' dan terus menuju ke 'Admiralty subway station'. Masa ni di kaunter Peak Tram,orang beratur punyalah panjang..sampai ke jalan utama.. Dari sini kami ke stesen central untuk tukar train. Tukaran train ini adalah kerana kami akan menuju ke suatu tempat yang tersangat dinanti-nantikan.. iaitu Hong Kong Disneyland... Wowwwww.. best tuuuu... Perjalanan kami ke Hong Kong Disneyland memakan masa selama 1 jam..

1500: Kami tiba di Disneylang Hong Kong..Yeyehh.. Kami yang tadinya sudah mula letih bersemangat semula. Sebelum meneruskan pengembaraan di alam disney, kami solat dulu..yela .. kat dalam tue sure orag padat nyer..

1530: Pengembaraan di alam disney bermula. Terdapat empat bahagian iaitu 'Main Street,U.S.A' , 'Adventureland', 'Tomorrowland' dan 'Fantasyland'. Sebelum melepasi pintu masuk disney, beg kami akan diperiksa. Alangkah sedihnyer kerana kami terpaksa membuang makanan yang ada di dalam beg.. Mereka tidak membenarkan membawa makanan luar masuk.. Ish.. ish.. Klau tau awal-awal lagi kami sorok. So pastikan anda sorok elok-elok makanan yang anda bawa. Kami tak dapat nak menjelajah semua alam disney kerana waktu yang agak singkat. Yela.. sampai pun dah petang.. So kalau nak datang elok spend masa lebih sikit di sana.

Pengembaraan kami bermula dengan melalui pekan-pekan alam Disneyland. Sepanjang jalan di dalam disney, anda akan dapat lihat beberapa persembahan seperti aksi badut, pancaragam dan lain-lain serta beberapa ka
rtun disney berlegar-legar seperti mickey, minnie,pooh dan seangkatannya. Kemudian kami pergi ke 'Tarzan Jungle Adventure'. Kami menaiki boat mengelilingi perkampungan tarzan. Pengembaraan yang sangat menyeronokkan..sampai nangis anakanda dek kerana terkezut.. kene serang dengan binatang buas seperti ikan piranah.. gajah.. buaya... di siram air... di kelilingi api..dan ada juga pelancong yang dikepong oleh badak sumbu.. pengalaman yang sangat seronok..

Kemudian kami memasuki dewan 'Mickey Magic', iaitu pertunjukkan 3D. Ni pun best jugak..mana taknya ada pengunjung yang cuba mengelak dan mencapai barangan yang di baling oleh Donald Duck ke arah penonton. Ada yang ingin memetik jewellary yang berterbangan..Sungguh mengasyikkan..
Seterusnya kami travel menaiki kereta kecil Pooh.. memasuki alam keluarga pooh.. cute sangat..

Seterusnya kami ke 'Sleeping Beauty Palace' untuk melihat pertunjukkan 'Mickey Music'. Pada masa nie kaki masing-masing dah mula rasa lenguh.. So ada di antara kami yang mengambil keputusan untuk duduk di situ sehingga jam 2000 untuk persembahan penutup iaitu Persembahan Bunga Api.. Ada yang pergi berjalan-jalan untuk membeli sourvenir. Tepat jam 2000, persembahan 'Fireworks Musical' bermula. Semua pengunjung teruja..amat cantik dan mengagumkan..
video

Sebelum balik ke bilik, kami berhenti makan di 'Chung King Mension', kami makan di Pakistan Restoran.. Kami makan nasi biriani dan roti naan... besttt.... Alhamdulilla..kenyang..

2330: Sampai di bilik masing.. Barulah rasa letih... so masa untuk rehat... jumpa lagi esok.....

Hong Kong & Shenzhen : 1st Day

Bila tengok gambar bercuti ke Hong Kong & Shenzhen..seronok pula rasanya..
Almaklumlah, first time dapat menjejakkan kaki ke China & Hong Kong..
So nie nak la kongsi serba sedikit pengalaman kami di sana..Manala tau kalau-kalau anda boleh jadikan guide jika hendak ke sana..
30/11/2007
Bermulala percutian ke Hong Kong (HK) & Shenzhen (SZX)....
Awal pagi kami bertolak ke Airport Sultan Mahmud Kuala Terengganu. Airport yang baru tu konon.. tp.. hehehe...

0820: Kami berlepas dari Airport Sultan Mahmud ke KLIA (LCCT) dengan mengguna pesawat Air Asia.

0910: Tiba di LCCT iaitu lebih kurang 50 minit penerbangan dari Terengganu ke KL. Sebaik sampai di LCCT, terus ke bahagian 'baggage reclaim' dan seterusnya mencari tempat duduk yang sesuai. Almaklumlah p
enerbangan ke Hong Kong pukul 1700... puas gak ler nak menunggu. Sementara menunggu kami bersantai di sekitar LCCT... ada juga yang pergi ke KLIA MTB (Main Terminal Building).Sambil tu, ada yang dah mula mencongak duit untuk berbelanja, so kami tukar dari RM ke Yuen (kegunaan di SZX) dan HKD (kegunaan di HK).

1500: Check-in untuk penerbangan ke SZX dan boarding lebih kurang jam 1630.

1700: Penerbangan Air Asia dari LCCT ke SZX berlepas. Apabila mula sahaja penerbangan, perasaan tak sabar untuk tiba membuak-buak.. yela seronok nak kenal negara orang nie.. pengalaman baru dengan persekitaran yang baru.. berkembang sikit otak nie.. hehehe

2045: Alhamdulilla.. Tiba di Baoan International Airport SZX. Ketika ini tak dapat nak di gambarkan betapa seronoknya hati ni.. Hati orang lain tak tau ler.. hehe.. Tapi klau tengok dari gayanyer semua tak lekang senyuman dari muka masing-masing.... Selepas clearance kami terus keluar untuk mencari teksi untuk ke HK. Masa ni tiada lagi penerbangan Air Asia ke HK. Tu yang turun di SZX. Maka bermulalah episod ayam bercakap dengan itik.. sama-sama tak faham.. hehe.. coz dorg nie kureng sikit English.. Lain yang di tanya lain lak yang dijawab. Nasib baik ada seorang 'sami' yang tahu berbahasa English datang, dialah yang tolong menjadi translater kami.

2200: Akhirnya sebuah MPV "Toyota Alphard" menjadi mangsa kami. Wow... ni ler first time naik keta nie, teringin dah lama.. kat SZX juga kesampaian akhirnya.. hehe.. De
stinasi kami ialah Nathan Road-HK. Ben yang merupakan pemandu kereta tersebut banyak membantu kami sewaktu proses merentasi sempadan China ke HK. Immigration Clearance pun dier tunggu walaupun makan masa. Cuaca masa ni agak sejuk.. bestnyer..

2330: Tiba di destinasi. Kami check-in di New Garden Hotel. Kalau datang ke HK pada musim luruh, sejuk dan bunga, penginapan di sini agak sesuai kerana berhampiran dengan kedai makanan halal serta Masjid Kowloon.

0030: Selepas bersihkan diri dan solat, kami turun di kawasan sekitar untuk mencari makanan sambil menikmati suasana awal pagi.. Perut dah berbunyi.. lapar.. tk makan malam lagi..
Lebih kurang jam 0200, kami balik semula ke hotel untuk berehat dan tidor sebelum meneruskan pengalaman baru
esok... daaa....

A Famosa-Melaka

Baru-baru ni, kami telah mengadakan perjumpaan keluarga di A Famosa Resort, Melaka.
Sesekali berkumpul sambil bercuti ramai-ramai nie seronok juga. Kami telah menyewa sebuah villa yang boleh tahan juga cantiknya untuk di muatkan oleh lebih kurang 6 keluarga.. heheh..
Muat tau rumah tue.. Tapi bab tido tu harap maafla nyer.. faham-faham jer la..
Yang bestnyer rumah tu siap dengan swimming pool .
Walaupun kecik tapi sudah memadai untuk kami bermain-main..
Selain berkumpul dengan tujuan untuk mengeratkan lagi hubungan kekeluargaan sambil bersantai, kami telah merancang untuk menyambut ulang tahun perkahwinan kedua orang tua kami yang ke 33.
Hehe..terkezut mak ngan abah.. Siap diiringin dengan nyanyian selamat oleh cucu-cucunya yang sekarang dah makin berkembang.. 14 orang tu... Biasala.. lagi besar keluarga lagi meriah kan.. Kepada mak dan abah.. Semoga panjang umur dan murah rezeki.. Terima Kasih atas segalanya dari kami adik beradik...Budi baik mak dan abah tak terbalas oleh kami.. MMuuaarrrhhhh...We love u...
video
Keesokkannya kami pergi ke bandar Melaka. Kami berpecah mengikut kaki masing-masing..
Yela.. jalan ramai-ramai mesti ada yang nak ke sana yang nak ke sini.. So ikutla masing-masing.
Mak ngan abah tak panjat A Famosa, tak laratla tinggi. Takat jalan-jalan sekitar bandar hilir jer.. Keadaan di situ nampaknyer dah berubah berbanding ketika saya sampai dahulu. Dah makin cantik dan menarik.

video

Thursday, January 3, 2008

Agro Resort - Setiu

Berakhirnya tahun 2007 ...
Percutian ke Peladang Agro Resort di Setiu seakan penutup bagi tahun 2007...
Ingatkan akhir tahun nak duduk kat rumah jer..
almaklumla..baru jer balik dari melaka,'perkumpulan' keluarga..
kami berkumpul di A Famosa Resort..nk tahu lebih lagi kisah
di A Famosa?? Tunggu...
Sekarang kita cerita kisah di Agro Resort dulu..
EEmmm..tempat dier boleh tahan..sesuai untuk mereka yang sukakan alam semula jadi..sukakan ketenangan..
Tambahan pula bilik di atas tasik..ader ikan lagi..wow..memang best..damai jer suasana di sana..
Sambil duk di beranda bertasik tue..sambil pancing ikan..
Tapi kami tak ler buat..hehe..almaklumler first time sampai sana..
Kat sana boleh la tengok aktiviti-aktiviti perladangan..pokok-pokok..pokok herba...bak kata sambil bercuti sambil menambah ilmu jugalah..
Pihak ladang pun jual gak benih-benih pokok dan yang seangkatan dengannya..bagi yang minat bercucuk tanam tu, klau datang tu leh ler
spend skit duit tuk memborong..hehe
Ada juga aktiviti berkayak...free..tu yang penting..:)
Kolam renang pun ader...Kira sapa yang nk p sana tk rugilah..
Kalau nak duk kat agro sahaja,tk perlu cuti yang lama.
. sehari dua dah memadai..
Selamat Cuti-cuti Terengganu...

Wednesday, January 2, 2008

Kasih

Satu...
Kasih nan abadi tiada tandingi Dia yang satu..

Dua...
Sayang berpanjangan membawa kesyurga kasihnya Ibu...

Tiga...
Lapar dan dahaga rela berpayahan setianya Ayah...

Empat...
Mudah kau ketemu berhati selalu beza antara
kasih dan kekasih...

Tahun Baru 2008

Selamat Datang Tahun 2008..
Pelbagai harapan..pelbagai impian..pelbagai cita-cita yang kita rancang...
Semangat tahun baru...itula yang selalu berlaku..
Tapi bila masa bertukar waktu...hari berganti hari..bulan berganti baru...semuanya samar-samar...
Hinggalah tahun baru datang lagi...
So tahun nie nak biarkan seperti tahun-tahun lalu???
Tunggu...mungkin tidak...
Hehe..:-)
Semoga kita semua akan terus berada di laluan yang benar..
SELAMAT TAHUN 2008 kepada semua ...


LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''