Friday, December 26, 2008

Salam Awal Muharram

Awal Muharaam @ Maal Hijrah
























Dengan kefahaman yang serba dhaif memang tidak saya ketahui satu nas, sanad mahupun isytisyhad (contoh dan dalil) yang qat'ie (pasti dan jelas) bahawa membaca doa akhir dan awal tahun Hijrah adalah perlakuan Baginda saw ataupun dari para sahabat dan tabi'in. Kalau ada pun cuma satu rujukan hadis yang tiada nama sanad perawinya iaitu amalan yang disunatkan pada bulan Muharam.

Tetapi apabila saya merujuk kepada riwayat Wahab bin Munabbih iaitu kisah Baginda Rasulullah saw. bersoal jawab dengan Iblis laknatullah’alaih terutamanya pada soalan 37 dan 38, lain pula kisahnya.

Wahab bin Munabbih yang wafat pada tahun 114 Hijrah adalah seorang ahli ilmuan Islam yang terkemuka. Meninggal dunia di Sanaa dan telah dianggap oleh penduduk Sanaa sebagai Hujjah Fi Al-Quran

Berikut saya sisipkan soal jawab Baginda saw. dengan Iblis laknatullah’alaih perenggan 37 dan 38.

(37) Nabi Muhammad saw. bertanya: “Hai Iblis! Jika umatku membaca doa akhir tahun bagaimana keadaan engkau?”

Maka jawab Iblis laknatullah’alaih: “Hamba telah bersusah-payah mengoda umat Muhammad sepanjang tahun, tiba-tiba mereka membaca doa dalam masa ayang sedikit sahaja, maka lemahlah hamba lalu hamba sapukan dengan tanah. Betapa celaka dan malangnya diriku dengan kerugian dan hambapun berpaling pergi

(38) Nabi Muhammad saw. bertanya: “Hai Iblis! Jika umatku membaca doa awal tahun bagaimana keadaan engkau?”

Jawab Iblis laknatullah’alaih: “Ya Nabi Allah! Putuslah harapan hamba, kerana sesiapa yang membaca doa awal tahun ini Allah memerintahkan kepada dua malaikat supaya dibakar buku kesalahannya dan dituliskan kebaikan dan kebajikan di dalamnya kerana orang itu membaca doa ini

Dari riwayat di atas, maka serba sedikit dapatlah disimpulkan bahawa memang adanya bacaan doa akhir dan awal tahun Hijrah berserta fadhilat dan ganjarannya yang mampu menghapus buku amalan dosanya. Tetapi sukacita saya mengingati diri saya dan juga sahabat, bahawa ini bukan bermakna kita boleh melakukan dosa-dosa kecil dan besar kemudian dihapuskan dengan sekadar membaca doa akhir dan awal tahun Hijrah.

maklumat dari bacaan menerusi http://www.tranungkite.net sebagai panduan kita bersama.


.

31 Minggu...

New Baby..31 Minggu @ 7 Bulan lebih


Dua hari lepas aku pi check-up baby lagi. Sepatutnya date untuk aku check-up 10/12, tetapi memandangkan kedaaan tak mengizinkan terpaksa ditunda 2 minggu. Yela..mula-mula Amrullah demam seminggu, lepas tu abahnya lak deman, pastu Amrullah lak naik campak. Sampai aku sendiri pun rasa nak demam, badan letih jangan cakapla. Tapi ku gagahkan juga, kuatkan semangat. Kalau tak siapa lagi nak urus rumah tangga ku ni. Demi suami dan anak tercinta, segala penat lelah, sakit tubuh aku letak jauh-jauh, supaya aku kuat demi menjaga keluargaku.

Tapi yang tak syok nyer, bila pi check jer, kene bebel la pulak ngan nurse-nurse yang meng'check' aku. Berbulu gak aku, bukan aku sengaja, aku wat 'dono' jer la. Kalau dijawab makin menjadi lak nanti, baik aku diam. Alhamdulilla, kali nie keadaan aku semakin baik. Tekanan darah, hb blood, berat badan, baby semuanya dalam keadaan baik walaupun aku agak kurang rehat seminggu dua ni. Aku pasti ada hikmah disebalik dugaan yang ku hadapi. Dah tak lama jer lagi rasanya dekat dah dengan due date baby nak kuar. Bertambah dup..dup..dupp lak rasa. Doakanlah saya agar segala selamat.. Insyaallah..

.

Tag

Tag dari Mama Lily

Ni gambar kenangan dolu-dolu..
Nak menyambut tag lily dier dah tanya dah...sabor-sabor...
Anakanda deman tak sihat-sihat lagi..so agak susah untuk ku meng'update' blog ku nie..

Harap Mama Danish berpuas hati..:D























1. Pada yang telah berkahwin, anda dikehendaki postkan gambar perkahwinan anda dlm blog anda...
2. pada yang belum berkahwin plak, postkan gambar perkahwinan yang paling bermakna buat anda yang pernah anda hadiri...contohnyer perkahwinan X-kekasih ker, kawan baik ker,artis populer ker..tak kiralah, asalkan ianya membawa seribu erti buat anda...
3. jangan edit2 tau gambar2 tue..
4. kalau banyak postkan gambar2 lagi baguih
5. o.k tu jer,senangkan...then forwardkan ler tag nie pada 5orang yg anda rasa patut diforwardkan..k, selamat menjawab tag...

so yang menjadi mangsa aku untuk tag kali ini ialah...
Wid (tak penah pun tengok gambar kahwin wid)
Ct Fatimah-Kuyu

Walida
Ummuwafi

Maslin

.

Monday, December 15, 2008

Tahniah... Kak Ummuwafi

Tahniah Kak Ummuwafi dengan kehadiran anak ketiga.



Tahniah untuk kak Ummuwafi di atas kelahiran puteri keduanya yang tak mau kuar-kuar tue. Alhamdulilla semuanya selamat. Fichita selamat dilahirkan secara normal pada 10 november, 4.27 a.m. Berat 3.61kg, 51 cm panjang (maklumat n gambar dr uamh kak ummuwafi,jgn mare..:D). Semakin berkembangla ahli keluarga akak, mesti bertambah meriah kan. Seronok bila tengok kenalan-kenalan yang dah selamat melahirkan baby yang comel-comel lak tue. Baby dalam perut ni pun macam tak sabarjer nak kuar.. heheh.. :D. Kami sekeluarga mendoakan semoga akak n baby sihat. Masih dalam pantang lagi kan. Mmuuarrhh untuk baby..

.

Wednesday, December 3, 2008

Selamat Hari Raya Korban

Salam Eidul Adha


Tidak lama lagi semua umat islam di muka bumi ini akan menyambut Hari Raya Haji @ Raya Eidul Adha @ dikenali juga sebagai hari raya korban. Esok lusa kami sekeluarga dah nak balik selangor. Tahun ni beraya di Selangor. Raya kedua baru balik Terengganu. Itupun kalau tak banjir. Hehe.. Kepada semua pengunjung blog ini, kami sekeluarga mengucapkan Selamat Menyambut Hari Raya Haji. Maaf jika ada salah dan silap yang tidak disedari. Kepada yang balik kampung, berhati-hati ketika memandu.

Di sini saya ingin berkongsi sedikit pengertian korban hasil research saya di internet..

Korban ialah penyembelihan haiwan tertentu pada tanggal 10, 11, 12 dan 13 Zulhijjah dengan maksud untuk mendekatkan diri kepada Allah. Perintah berkorban telah disyariatkan oleh Allah kepada kita pada tahun ke 2 hijrah bersamaan dengan perintah solat Eidul Adha dan zakat.

Firman Allah swt yang bermaksud:
"Maka solatlah kamu untuk Tuhanmu dan menyembelihlah."
Al-Kautsar:


Menurut pendapat yang masyhur, maksud solat pada ayat itu ialah solat Eidul Adha dan yang dimaksudkan dengan menyembelih ialah berkorban.

Terdapat banyak keistimewaanibadah korban ini. Antaranya ialah Saidina Ali bin Abi Talib r.a telah meriwayatkan bahawa sesiapa yang meninggalkan rumahnya dengan maksud membeli haiwan korban, maka setiap langkah dikurniakan 10 kebajikan, dihapuskan 10 kesalahan, dinaikkan martabatnya 10 darjat.

Kepada ummat Islam yang telah cukup syarat haji, bolehlah menunaikan Ibadah Haji ke Baitullahilharam.


video

Video ni masa family hubby ku buat ibadah korban tahun lepas.

Jumpa lagi..:D



Monday, December 1, 2008

Adab Menyambut Kelahiran

Adab Menyambut Kelahiran Anak Dalam Islam

Disebabkan sekarang ni ramai benar kawan-kawanku yang mendapat cahaya mata, di sini aku ingin berkongsi maklumat yang kuperolehi hasil carian ku di internet. Semoga dapat menjadi panduan untuk ku dan teman-teman.

Terdapat adab-adab dalam Islam bagi ibu-bapa yang menyambut kelahiran cahayamata. Selain daripada menunaikan kewajipan sebagai ibu bapa Muslim, ia juga sebagai satu cara menunjukkan kesyukuran di atas anugerah Allah.

Ucapan Tahniah

Ucapan tahniah wajar diberikan kepada mereka yang mendapat cahayamata kerana ia boleh menimbulkan perasaan kasih sesama muslim.

Digalakkan juga mendoakan buat anak tersebut sebagaimana yang dianjurkan oleh seorang ulama’ iaitu Hasan al-Basri : Moga diberkati anak itu, dan kau pula mensyukuri Tuhan Pemberi, dan kau akan dikurniakan ketaatannya apabila dia besar nanti.”

Doa lain ialah : Aku memohon keselamatan untukmu dengan berkat kalimat Allah yang sempurna, daripada segala syaitan yang membuat kebinasaan dan dari segala pandangan mata yang dengki.

Azan dan Iqamah

Seelok-eloknya bayi diazankan di telinga kanannya dan diiqamatkan di telinga kirinya sebaik sahaja ia lahir. Orang terbaik yang melakukannya ialah bapanya.

Rahsia azan dan iqamah ialah supaya kalimat pertama yang didengarinya adalah seruan mulia membesarkan Tuhan dan kalimah syahadah.\

Tahnik

Tahnik dilakukan dengan mengunyah sedikit kurma sehingga lembut dan memindahkan sedikit airnya ke lidah anak yang baru dilahirkan dan jari digerakkan ke kiri dan kanan dengan lembut meliputi keseluruhan bahagian dalam mulut bayi. Ini dapat merangsang deria rasa dan menguatkan urat saraf bayi. Orang yang paling baik melakukannya adalah orang-orang yang soleh dan berilmu. Dan hendaklah ia mendoakan kebaikan (barakah) bagi bayi tersebut.

Dalil tentang tahnik ini disebutkan dalam beberapa hadis di antaranya.
Dari Abu Musa al-Asy’ari Radhiyallahu ‘anhu, ia berkata. Ertinya : Lahir seorang anakku maka aku membawanya ke hadapan Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam maka beliau memberinya nama Ibrahim. Beliau mentahniknya dengan kurma dan mendoakan barakah untuknya. Kemudian beliau menyerahkan bayi itu kepadaku.

Akikah, Bercukur dan Memberikan Nama Yang Baik

Dari segi syara‘, aqiqah ialah binatang ternakan yang berkaki empat yang disembelih ketika hendak mencukur rambut di kepala anak yang baru dilahirkan, sama ada disembelih pada hari ketujuh atau selepasnya.

Dalam mazhab Syafie, hukumnya adalah Sunat Muakkad (sunat yang sangat digalakkan). Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:
"Seorang anak terikat dengan aqiqahnya yang disembelih pada hari ke tujuh, dan dicukur serta diberi nama ." (Maksud hadis riwayat Ahmad dan Tirmidzi)

Aqiqah dituntut bukan sahaja untuk menghidupkan sunnah Rasulullah saw, tetapi juga bagi melahirkan kesyukuran dan kegembiraan ibu bapa terhadap anugerah cahaya mata atau zuriat. Di samping itu ia juga merupakan latihan untuk umat Islam dalam melakukan sedikit pengorbanan.

Berkhatan/Bersunat

Berkhatan ialah memotong selaput kulit yang menutupi kepala zakar lelaki atau memotong sedikit hujung daging yang ada di sebelah atas faraj perempuan.

Berkhatan termasuk di antara amalan-amalan yang telah disyariatkan oleh Allah Subhanahu wa Ta‘ala terhadap hambaNya. Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam bersabda:
Fitrah (sifat semulajadi) itu lima perkara: Berkhatan, mencukur bulu ari-ari, menggunting misai, memotong kuku dan mencabut bulu ketiak.”
Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim


.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''