Thursday, November 27, 2008

Tahniah Wid-IU

Tahniah Wid Dengan Kelahiran Baby Baru



Alhamdulillah, akhirnya kawannya yang duduk di Jerman, Wid selamat melahirkan baby barunya. Wid selamat bersalin baby girl seberat 3.01kg pada 23/11/08 jam 1.19pg waktu Jerman @ 8.19pg waktu M'sia. Akhirnya dapat gak Wid baby girl. Nama dia saya pu tak tahu lagi. Sebelum ni dah ada 2 orang prince, semoga makin berserilah rumah tangga Wid dengan kelahiran seorang princess pula. Zue sekeluarga mendoakan semoga Wid sihat almaklumlah duk berjauhan dengan keluarga kena banyak berdikari da bersabar. Nasib baik adik Wid datang, bolehlah bantu mana yang patut. Comel betullah baby Jerman ni, macam nak cubit jer..hehe:D. Take a very good care Wid.


.

Tuesday, November 25, 2008

Perjalanan dari Simpang Pulai -> Terengganu

Perjalanan dari Simpang Pulai ke Kuala Terengganu melalui Cameron Highland


Kat sini aku nak bagila panduan serba sedikit kepada sesiapa yang ingin ke Terengganu dari Simpang Pulai melalui Cameron Highland. Hopefully dapatla bantu mereka-mereka yang memerlukan... klau ada kekurangan tu harap maaf la yer. heheh :D.. especially chua yang me 'request'. Enjoy your journey.

Dari Simpang Pulai (ikut Simpang Pulai,jangan ikut Tapah) -> ke arah Cameron Highland -> Sampai Simpang 3 Cameron Highland, terus (jangan masuk Cameron Highland) -> Pos Blau -> jumpa Simpang 3 T, ke kanan -> Sampai jumpa Simpang 4 (sebelah kiri ada jambatan), ke kanan -> Jumpa Kompleks Polis Gua Musang (selepas Kompleks Polis ada simpang ke kiri, ke kiri) -> Landmark pertama: Sebelah kanan ada Petronas, terus -> Sampai Simpan T (ada trafic light), ke kiri -> Terus, ambil lane kanan -> Landmark kedua: Balai Bomba di sebelah kanan, terus -> Jumpa Sekolah (Selepas sekolah ada trafic light, ke kanan) -> Sampai Simpang Sg.Aring, ke kanan (Masuk Felda Sg.Aring) (anda akan jumpa Pos Pengawal Felda) -> Sampai Simpang yang besar, ke kanan (Jalan besar dan baru) -> Susur ke Tasik Kenyir (Kat sini anda akan jumpa Safari Gajah,bolehla singgah kalau nak) -> Sampai keluar jalan utama (Kuala Berang) -> Ke Kuala Terengganu (Kat sini dah ada label, ikut label ke Kuala Terengganu)

Panduan:
1. -> : terus
2. Kuala Berang tu dah masuk Terengganu la tu.


ps: kalau ada pembetulan, silalah bgtau.


.

Tuesday, November 18, 2008

Wasiat Allah S.W.T kepada Rasullullah S.A.W

Wasiat Allah S.W.T kepada Rasullullah S.A.W

Kali ni saya ingin berkongsi maklumat yang saya perolehi dari seorang rakan. Marilah sama-sama kita hayati.

Dari Nabi S.A.W. :- "Pada waktu malam saya di israkkan ke langit, Allah S.W.T. telah memberika
n 5 wasiat kepadaku. Antaranya :-

1. Janganlah engkau gantungkan hatimu kepada dunia kerana sesungguhnya Aku tidak menjadikan dunia ini untuk engkau.

2. Jadikan cintamu
kepada-Ku sebab tempat kembalimu adalah kepada-Ku.

3. Bersungguh-sungguhlah engkau mencari syurga.

4. Putuskan harapan daripada makhluk kerana sesungguhnya mereka itu sedikit pun tidak ada ku
asa di tangan mereka.

5. Rajinlah mengerjakan solat tahajjud keran sesungguhnya pertolongan itu beserta qiamullail.

Ibrahim bin Adham berkata, "Telah datang kpdku beberapa org tetamu, dan saya tahu mereka itu adalah wakil guru tariqat. Saya berkata kepada mereka, berikanlah nasihat yang berguna kepada saya, yang akan membuat saya takut kepada Allah S.W.T."

Lalu mereka berkata, "
Kami wasiatkan kepadamu 7 perkara, iaitu :"

1. Orang yang banyak bicaranya janganlah kamu harapkan sangat kesedaran hatinya.

2. Orang yang banyak makan janganlah kamu harapkan sangat kata-kata hikmah darinya.

3. Orang yang banyak bergaul dengan manusia janganlah kamu harapkan sangat kemanisan ibadahnya.

4. Orang yang cinta kepada dunia janganlah kamu harapkan sangat husnul k
hatimahnya.

5. Orang yang bodoh janganlah kamu harapkan sangat akan hidup hatinya

6. Orang yang memilih berkawan dengan orang yang zalim janganlah kamu harapkan sangat kelurusan agamanya.

7. Orang yang mencari keredhaan manusia janganlah kamu harapkan sangat akan keredhaan Allah daripadanya."

Sesungguhnya tiada yang lebih Esa dari Allah, Tuhan Sekalian Alam..
.

Monday, November 17, 2008

Best Western, Merang Suria Resort, Setiu, Terengganu : 2008

Best Western, Merang Suria Resort, Setiu, Terengganu, Malaysia.


Entry kali ni aku nak cite sikit sewaktu kami bercuti di Best Western, Merang Suria Resort, Setiu, Terengganu. Asal-asalnya kami ingin berehat di Bukit Kluang Resort, Besut tetapi takde bilik. So hajatnya nak ke Sutera Beach Resort sebab kolam dia cantik. Sewaktu perjalanan menuju ke sana kami ternampak label Best Western, Merang Suria Resort. So hubby ku pun ajakla berhenti di sana saja kerana kami belum pernah menginap di sana. Manalah tau makanan dan kolam dia best. Kami memang suka survey kolam dulu kalau pi mana-mana. Kalau kolam dia best kemungkinan nak sampai lagi tu adalah ..heheh.. Ini hanyala percutian hujung minggu sahaja. Saja nak rehatkan badan sambil hubby ku merehatkan 'mesinnya' yang asyik bekerja. Kami sampai pun dah lewat petang. Yela dari Kuala Terengganu ke Besut lebih kurang 2 jam setengah. Pastu patah balik ke Setiu. Kalau ikutkan dari Kuala Terengganu ke Setiu hanya 1 jam lebih sahaja. Sebelum sampai ke resort, kami melalui Kem latihan PLKN. Masa ni aktiviti bebas kot, ada yang tengah lepak, ada yang tengah main bola dll. Sampai jer kami terus tengok kolam.


Bilik kami mengadap kolam. Perut pun dah lapar. Hubby pun terus order makanan. Pastu hubby ku bawak anakanda mandi kolam sekejap. Kolam dia cantik. Hehehe.. Pada sebelah malam kami hanya berehat sahaja. Esok dah nak check-out. Esok pagi-pagi selepas sarapan kami terus terjun kolam. Sarapan kat sini pun ok. Anakanda Amrullah adalah insan yang paling excited nak mandi kolam. Dia ni memang pantang jumpa air bertakung. Inikan pula kolam renang, tepat yang dia tunggu-tunggu. Masa sarapan lagi nak terlompat-lompat nak pi kolam. Dewan makan lak mengadap kolamlah katakan. Masa kami mandi adalah tiga beradik di dalam kolam tu, so Amrullah kira join sekali la.. Sukanya dia bila ada kawan mandi sekali. So korang yang ingin datang sini kira okla, mesti tak mengecewakan. Selamat beristireha.. Selamat cuti-cuti Terengganu...

video
Anakanda Amrullah dah leh kayuh kaki, tk lama lagi pandailah anak ibu n abah ni berenang er.

.

Friday, November 14, 2008

24 Minggu....

New Baby..24 Minggu aka 6 Bulan


Eee..sejuknya. Almaklumlah sekarang ni kat Terengganu dah mula musim Tengkujuh. Hari-hari hujan.. air toilet jgn cakapla.. bila malam atau pagi macam air peti sejuk. Tu yang kekadang mandi sekali jer sehari.... hehehe.. alasan.. alasan... Baju dekat jemuran pun dah berhari-hari, tapi tak kering-kering jugak. Nasib baik tak berbau.

Semalam aku pi check ngandung lagi. Memandangkan sekarang ni musam hujan, so dibenak fikiranku "mesti tak ramai harini, mesti leh siap cepat". Yela..kalau selalu pi, jangan cakapla... tak sah klau tak cukup sejam setengah. Almaklumla gomen... Boring.. boring.. Sesampai jer kat klinik aku tengok orang memang tak ramai, mesti cepat ni. Sukanya aku haritu. Tapi ..eeemmm.. klau dah camtu.. camtu gak... sejam gak hubby aku tunggu kat keta.. sampai tertido-tido anak sulungku. Apa leh wat.. Hb ku masih rendah, naik 0.1 jer. Ish.. naper erk. Aku tanya kakak ku, dia kata "ok lg la tu, tk org kita memang ramai hb area tue. Tkde masalah". Sejuk sikit hati aku. Yela.. manala tau. Masa ngandung dulu takde lak masalah ni. Dugaan ngandung kali ni kot. Baby alhamdulilla sihat. Kalian doakanlah, semoga semuanya dalam keadaan selamat sehingga saat kelahiran. Aminn...


.

Tuesday, November 11, 2008

Anakanda Ahmad Amrullah dan Baldinya

Siapa minum air milo ibu??

Dah lama rasa tak update blog perkembangan anakanda. Anakanda Amrullah pun dah semakin besar.. dah banyak perkara baru yang dia belajar dan terokai. Kalau takat luka, dah bertampal-tampal kat badan. Biarkan.. anak lelaki kenalah lasak. Tapi kali ni aku bukan nak cite pasal anakanda dan air milo ku. Kali nak cite tentang anakanda dan baldi. Baru-baru ni anakanda reka permainan baru lak. Asyik nak main baldi je. Nak masuk baldi la..nak duk dalam baldi la.. atas baldi la.. Empunya badan lak tak berape nak sampai kaki. Ntah macam mana tersilap langkah, masa dia nak kuar baldi, tak lepas. Tersangkut kat kaki, terlentangla anakanda. Nasib baik dia main kat tilam kekabu. So jatuh kat atas tilam jer. Ingatkan semuanya ok.. rupa-rupanya dagu dia tergesel di tepi baldi. Apa lagi... berdarah pulaklah anak ku ni.. bertampal lagi la nampaknya.. Takpe, anak ibu kan kuat macam abahnya.. heheh.. :D














Hari pertama, kedua ok lagi. Hari ketiga dapat tanda di dagu penangan main baldi.. Sabarjela..


Ni saja nak sambung update perkembangan/perkara pertama yang berlaku pada anakanda Ahmad Amrullah seperti yang pernah ku tulis dahulu...

Dilahir 05 Ogos 2007
First time naik kereta 06 Ogos 2007
First time naik kereta jalan jauh 16 Ogos 2007

First time naik flight 30 November 2007

Meniarap/Terbalik Awal Disember 2007

Tumbuh Gigi Sulung 17 Februari 2008
Main Air liur 24 Februari 2008
Merangkak 27 Februari 2008

Berdiri 11 March 2008
Tumbuh Gigi ke2 14 March 2008
Meniti/Bertatih 16 March 2008
Tumbuh Gigi ke3 23 March 2008
First time demam 24 March 2008
Tumbuh Gigi ke4 27 March 2008

Tumbuh Gigi ke5 02 April 2008
Tumbuh Gigi ke6 08 April 2008
Tumbuh Gigi ke7 12 April 2008
Memanjat/Krabat 26 April 2008
Masuk Spital Demam Panas 27 April 2008

Berjalan 29 Jun 2008

Tumbuh Gigi Geraham Pertama 06 November 2008
(Sekarang gigi anakanda dah ada13 batang (8 gigi bawah, 5 gigi atas))


.

Saturday, November 1, 2008

Rahsia Disebalik Solat

Solat dan RahsianyaSolat adalah rukun Islam yang kedua yang wajib ditunaikan oleh setiap orang Islam. Sesiapa yang mendirikan solat akan mendapat pahala dan sesiapa yang meninggalkannya mendapat dosa dan azab yang pedih di akhirat. Solat ialah beberapa perkataan dan perbuatan yang dimulakan dengan takbiraktul ihram dan disudahi dengan memberi salam.

Allah s.w.t berfirman: “ Dirikanlah solat. Sesungguhnya solat itu satu kewajiban yang ditentukan waktu ke atas orang yang beriman

Solat Fardhu yang wajib didirikan ialah solat lima waktu sehari semalam. Solat Jumaat difardhukan kepada muslim pada setiap hari Jumaat. Solat amat penting bagi setiap individu muslim. Oleh itu anak-anak hendaklah dilatih mengerjakan solat.

Hadith Rasullah s.a.w iaitu:
Suruhlah anak-anak kamu solat ketika mereka berumur 7 tahun dan pukullah mereka sekiranya meninggalkannya ketika berumur sepuluh tahun. Asingkanlah mereka (lelaki dan perempuan) daripada tempat tidur"

“…..sesungguhnya solat itu mencegah dari (perbuatan-perbuatan) keji dan mungkar…”
[Surah Al-Ankabut:45]


Rahsia Disebalik Solat

1. Niat Sembahyang :
Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul :
Fadhilatnya ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram :
Fadhilatnya sebagai pelita yang menerangi kta di dalam kubur.

4. Fatihah :
Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu' :
Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I'tidal :
Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud :
Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara dua sujud :
Akan menaung panji-panji nabi kita di dalam kubur.

9. Duduk antara dua sujuk akhir :
Menjadi kenderaan kita ketika di padang Mashyar.

10. Tahhiyat Akhir :
Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh Munkar dan Nankir di dalam kubur.

11. Selawat Nabi :
Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12. Salam :
Memelihara kita di dalam kubur.

13. Tertib :
Akan pertemuan kita dengan Allah SWT.


Rahsia Solat bagi Ibu Mengandung

Kepada ibu mengandung, kita disarankan untuk melakukan teknik-teknik senaman ibu mengandung bagi memudahkan proses kelahiran. Senang atau susah itu semua kuasa Tuhan, tapi tidak salah jika kita mencuba. Terdapat beberapa senaman yang dikaji dapat membantu bakal ibu ketika melahirkan menyerupai gerakan di dalam solat. Seperti :-

1. Latihan menundukkan tubuh ke hadapan, ia menyerupai keaddan ruku' dalam solat.
2. Latihan berdiri dan duduk dengan lutut ke atas atau bertinggung, ia menyerupai keadaan berdiri dan turun untuk sujud dalam solat.
3. Latihan knee-chest position, ia menyerupai keadaan sujud.
4. Duduk dengan tenang, ia menyerupai duduk dalam solat.

Oleh itu kepada ibu-ibu mengandung, perbanyakkanlah amalan solat sunat, insyaallah akan dipermudahan segala urusan. Wallahuaklam...

.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''