Thursday, February 26, 2009

Nurul Ashiilah Bt Mohamad Sabri

Rentetan kelahiran Nurul Ashiilah Bt Mohamad Sabri.

Jangkaan Lahir : 23 Feb 2009
Kelahiran : 17 Feb 2009 bersamaan dengan 21 Safar 1430H.
Usia Kandung : 39 Minggu
Tempat Lahir : Colombia Asia Medical Center, Seremban 2, Negeri Sembilan.
Masa/Hari : Jam 15:44 / Selasa
Jantina Bayi : Perempuan
Disambut oleh : Dr. Norintan Zainal Shah
Berat : 2.45kg
Lilit Kepala : 31cm
Panjang : 46cm
Cara Kelahiran : Normal

Makna Nama
Nurul : Cahaya
Ashiilah : Berasal dari keturunan yang baik-baik/golongan terhormat

13 Feb 2009 : Aku mula rasa merasa tidak selesa perut dan kadang-kadang sakit dibahagian ari-ari. Malam tu juga hubbyku menjemput mak dan abah di Kelang. Takut-takut esok lusa bersalin, nanti takda siapa nak jaga anakanda Amrullah.

14 Feb-16 Feb : Tiada apa-apa tanda hendak bersalin. Sakit pun tak rasa sangat. Cuma asyik memerut jer. Dalam sehari rasa sakit 3 kali je, selalunya pagi sekali, tengah hari sekali dan malam sekali. Mak abah sekarang di rumah kakakku di Bandar Baru Senawang. Selesa sikit berbanding rumah sewa kami. Takpe, dekat jer dengan rumahku. Kalau ada apa-apa hantar Amrullah kat sana jer. Boleh dia bermain dengan anak-anak kakakku, so tkdela dia teringat kat ibu abah dia sangat.

17 Feb 2009 : Jam 04:00 aku tersedar dari tidur. Terasa sakit di ari-ari. Jam 06:30 aku terjaga lagi. Jam 08:40 aku terjaga lagi. Lebih kurang setiap 2 jam sakitku datang. Aku terus mandi. Hatiku mula rasa berdegup-degup. Macam tanda nak bersalin jer. Jam 10:30 keluar sarapan roti canai di kedai mamak favourite anakanda Amrullah sebab selalu dapat gula-gula free. Rasa sakit di ari-ari mula terasa setiap setengah jam. Aku telefon kakakku, dia kata lambat lagi tue. Hajat mulanya hendak ke hospital dibatalkan, kami pulang semula ke rumah.

Jam 12:00 aku mula rasa sakit setiap 8-10 minit.Aku kejutkan suamiku, mataku mula mengeluarkan air mata jernih menahan sakit. Hubbyku perpesan jangan lupa ingat Allah sentiasa. Aku tidak boleh berkata-kata melainkan menitikkan air mata dan mengingat Allah. Kami menghantar Amrullah di rumah kakakku, lalu terus ke hospital. Sampai di CAMC jam 13:00. Kesakitan mula memuncak dengan cepat. Hubbyku menjadi kekuatanku ketika ini. Tak putus-putus dia mengingatkan aku supaya ingat kepada Allah, takut-takut aku terlalai dek kerana sakit yang teramat. Tangannya ku genggam erat. Jam 15:44 aku selamat melahirkan seorang puteri. Alhamdulillah, semuanya selamat. Baby di letakkan di atas dadaku, hatiku sayup.. hiba.. Syukur.. aku mendapat seorang puteri. Terima kasih abang.. Terima kasih ya Tuhan..

Terima kasih juga kepada rakan-rakan yang mendoakan saya.
(gambar ashiilah 1-6 hari)

3 comments:

iu @ wid said...

sedapnye nama dier.. cutenya .. ;)

take care zue..

zueyie said...

thanks wid..:)

[-suziey-] said...

congratulation on the new born..sneangnye berslain..xlama..3 jam jek..sy dulu 14 jam dlm labour room..at last bedah gk..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''