Tuesday, March 3, 2009

Nak Tolong atau ......

PTPTN-Dimanakah keikhlasan
Baru-baru ni aku berniat nak habiskan baki pinjaman PTPTN. Yela, sakit mata dan serabut
perut bila melihat 'kadar bunga' yang dikenakan. So berbekalkan wang yang ada (slps korek
sana korek sini)
, aku ke PTPTN untuk melangsaikan baki hutang. So bermulalah cerita
kebenaran, di mana aku rasa tertipu dengan politik dorang yang berputar belit alam. Seperti yang semua orang tahu, pada awalnya dikenakan 4%,kemudian 3% dan lepas tue dikatakan turun 1%. Tapi sampai sekarang pun aku masih tk dapat lagi kadar pengurangan 1% yang diheboh-hebohkan tu. Di pejabat pembayaran PTPTN, aku pun bertanyalah hamba allah kat kaunter tue, kadar 'bunga' yang dikenakan tue setahun ker setiap bulan, dia kata 4% setahun, aku kata tipula korang charge setiap bulan. Aku ada bukti, statement di internet dia charge 4% setiap bulan (aku kene byr rm60++ pada thn pertama, itu baru bunganya), aku ada print. So, that means setahun 4X12=48% perbaki. Gila apa?? Sapa nak jawab.. bila aku soal-soa,l dia sendiri pun tak terjawab. Senyap. Last-last dia suruh pi tanya akauntan kat pejabat utama PTPTN. Senang betul nak lepas tangan. Dia ingat dekat nak pi sana. Dah la parking susah, mahal lak tue.

Apa yang sedang berlaku??? Geramku membuak-buak lagi apabila aku ingin membuat pembayaran baki sebanyak rm16,XXX.XX (seperti yang tertera di statementku), alih-alih jadi rm17,XXX.XX. Naik sebanyak rm8XX.XX. Ni apa hal lak nie. Insan kat kaunter tue kata ada salah pengiraan sebelum nie. Patutnya lagila kurang coz kata nk turun jadi 1% nie lagi naik. Banyak lak tue. Bila suruh dia kira depan-depan, tak boleh pulak. Alasan dia aku kene pi pejabat utama PTPTN. Aku memang tak halalkan kiranya ada duitku yang dorang ambik melebihi yang sepatutnya. Dah la ambik 'bunga' monthly, kata yearly. Kalau dorang rasa apa yang dorang buat halal, biarla. Biar Tuhan saja yang membalas kekejaman dorang.

Kepada mereka-mereka di luar sana, beringat dan fikir-fikirkanlah apa yang sedang berlaku
sebenarnya. Kita sibuk nak tolong insan-insan yang ditindas di negara lain, tapi kita
sendiri ditindas senyap-senyap...

(luahan rasa peminjam PTPTN)

7 comments:

misshannan said...

betol cik zueyie...saya pun dah lama mmg sgtla geram dgn ptptn ni...sebab kalau tgk statement diorg..macam 'harem'...pastu kita dok byr2 ni mcm tak penah berkurang...ni mmg betol2 along punya along...

iu said...
This comment has been removed by the author.
iu @ wid said...

erm.. aku br je byr skli dua je.baki aku pun tak taw skang..byr slow nt.. tunggu da xde bunge..hikhik.. hutang ttp hutang mmg wajib pulang..tp klu bunga2 nye tu yg melampau.. aku doakan smoga pejabat ptptn terbkar.. habis sume mklumt kite sume..muahahaha..

dorang ni pk cane eh..klu da bunga tu..riba lah.. riba tu haram la.. knp still nak jugak benda harammm!!! bengkekkk betull la wa nihhh...grr..

zueyie said...

tul tu misshannan..dah cam along dah..bukan nak tolong..

a'akan wid..klau ilang maklumat kita tkyah bayor langsung kan.br dorg reti..biasalah..org2 ghitu mana kenal haram halal dah. main ikut suka dorg jer,tk takut Tuhan langsung.dia igt akhirat tkde kot..

izanireni said...

klu tak silap 4% drpd balance kita. so klu balance kita 20K, so 4% from 20K per month... byk tuh. klu makin kurang balance kita, barulah makin kurang amount bunga tuh

zueyie said...

ye izan..memang byk..bunga saja dah ribu-ribu..sapa nk jwb..ish..ish..

Mama Danish said...

yeke camtu zue..ish xbaek tau die tipu kite gtu..jahat..thats mean makin bertambahlah utang..b4 nih aku bayar sndiri kt kaunter tu pun jarang2 bayar..mase aku tringat jela..pastu die detect aku sbb gomen pnye org..so stat blnni statla die potong gaji aku..huhu sedey arrr

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''