Friday, March 25, 2011

Tingginya darjat seorang Ibu

Perbualan seorang bayi..

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia....

Dia bertanya kepada Tuhan : "Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia, tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah?"
Dan Tuhan menjawab: "Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu .."

Bayi bertanya lagi: "Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa...Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia ."
"Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia"

"Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?"
"Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara."

"Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?"
"Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa"

"Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?"
"Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya"

"Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi"
"Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu"

Disaat itu Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar,
dan sang bayi bertanya perlahan : "Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?"
"Kamu akan memanggil malaikatmu itu: " IBU "

Sesungguhnya telah bayak di dalam al-quran dan hadis menyatakan betapa mulia dan tingginya darjat seorang ibu. Tapi pada masa kini, anak-anak semakin bersikap kurang hormat terhadap ibu mereka. Sedarkah mereka akan setiap balasan Allah. Aku sendiri telah melihat beberapa peristiwa yang berlaku terhadap anak-anak yang durhaka de depan mata. Insyaallah kalau diizinkan akan aku ceritakan kepada rakan-rakan.

Ingatlah dan sayangilah ibu anda sementara mereka masih ada. Jangan sampai menyesal apabila mereka telah tiada. Pada yang duduk berasingan dengan ibu, rajin-rajinlah balik menjenguk dan bertanya khabar ibu anda.
Dengan melihat wajah ibubapa anda telah dijanjikan pahala oleh Allah. Ingatlah sentiasa akan  kasih sayang dan pengorbanan ibu anda.Sesungguhnya Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

Allah Maha Besar..Dia Lebih Mengetahui..
Waallahuaklam

kredit to Ibuani

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''