Saturday, October 25, 2008

Adab azan

Adab azan dan saat kematian
Baru-baru ini saya mendapat satu khabar pemergian kawan se'UTM' ke rahmatullah. Ajal maut tiada siapa yang tahu. Walaupun pada usia muda, kematian itu pasti menjelma tanpa mengenal usia. Hanya masa dan waktunya yang tidak kita ketahui. Kali ini ingin saya kongsi maklumat yang saya terima melalui seorang teman mengenai kaitan azan dan saat kematian.

Sebagai pedoman mari kita renungi. Mengapa kebanyakan orang yg nazak, hampir ajal tidak dapat berkata apa-apa. Lidahnya kelu, keras dan hanya mimik mukanya yang menahan kesakitan 'sakaratul maut'.

Diriwayatkan sebuah hadis yg bermaksud: "Hendaklah kamu mendiamkan diri ketika azan, jika tidak Allah akan kelukan lidahnya ketika maut menghampirinya. "

Ini jelas menunjukkan, kita disarankan agar mendiamkan diri, jangan berkata apa-apa pun semasa azan berkumandang . Sebagai orang beragama Islam kita wajib menghormati azan Banyak fadhilatnya. Jika lagu kebangsaan kita diajar agar berdiri tegak dan diamkan diri.
Mengapa ketika azan kita tidak boleh mendiamkan diri?

Lantas sesiapa yang berkata-kata ketika azan, Allah akan kelukan lidahnya ketika nazak. Kita takut dengan kelunya lidah kita semasa ajal hampir tiba maka kita tidak dapat mengucap kalimah "Lailahaillallah.." yang mana sesiapa yang dapat mengucapkan kalimah ini ketika nyawanya akan dicabut Allah dengan izinNya menjanjikan syurga untuk mereka. Dari itu marilah kita sama-sama menghormati azan dan mohon kepada Allah supaya lidah ini tidak kelu semasa nyawa kita sedang dicabut.

"Ya Allah! Anugerahkanlah kematian kami dengan kematian yang baik lagi mulia, lancarkan lidah kami mengucap kalimah "Lailahaillallah.." semasa sakaratulmaut menghampiri kami. Amin.. amin.. amin Yarobbal a'lamin.."Ni fenomena azan yang aku tengok kat YouTube. Ingin rasanya berkongsi dengan rakan-rakan, bersama-samalah kita fikirkan. Betapa telitinya ciptaan Allah.

2 comments:

Anonymous said...

bgaimana pula klau azan yg diperdgrkn bukan pd waktunya?perlukah kita diam?

akmafaizal said...

fenomena azan tu memang best tgk..memang teliti ciptaanNya.Allahhu Akbar...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''