Tuesday, May 25, 2010

Susahnya nak ucap "Terima Kasih"

Bukan kene bayar pun..


Beberapa hari yang lepas, aku sekeluarga telah pi ke Carrefour, Rahang untuk beli barang rumah. Lepas tu kitorang singgahlah makan di Laksa Shack dalam Carrefour tu. Tak pernah pun makan kat situ, saje nak try coz tengok ramai gak orang makan kat situ. Nak dijadikan cerita, kedai tu ada 3 jer kerusi budak. Masa kitorang tengah makan, masuklah sekeluarga ni nak makan. Bapak kepada family ni mintak lah kerusi baby tapi pelayan kedai bagitau kerusi kosong dah takde. Memandangkan anakanda Ashiilah pun tak berapa nak duduk kat kerusi baby tu, en.hubby pun meng'offer'lah kerusi baby yang ashiilah duduk tu. Dengan selambanya si bapak pun ambillah kerusi tu. Pastu blah camtu jer. Bukan nak ucap terima kasih ke, thank you (english) ke, kamsahabnida (korea) ker, merci bouque (french) ker, danke (german) ker, amore (itali) ker, doumoarigatou (jepun) ker, apa ker. Bukan kene bayar pun. Ni la orang kita takde budi bahasa langsung. Elok-elok kitorang nak buat baik, dah jadi tak berapa baik. Dier ingat dia bagus sangat kot. Esok-esok orang pulak tak mau berbahasa ngan dier. Sendiri mau ingatlah..

3 comments:

Wansteddy Tales said...

kalau berat mulut ucap trimas senyum secuit pun okes jugakkan. kedekut senyuman dan budi bahasa tu ^^'

akmafaizal said...

memang tak patut kan..my husben pun jadi bengang gak bila buat baik, tp org tak appreciate cam gitu..sabo ajela..ade balasan utk yg berbuat baik kan..

err...pembetulan ye pn.Zue.. amour dlm bhsa melayu maksudnya kekasih or cinta gitu.. org france ckp merci bouque = terima kasih..hehehe :P

zueyie said...

wansteddy : tu la psl..berat mulut sgt, ada emas permata kot..:D

kema: hehe..skali salah da.hehe. thanks coz betulkan..terima kasih cikgu...:D

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails
` ` ` ` ` ihikhik ` ` ` menari ` ` gelakguling ` ` ` ` ` ` ` adus ` tension ` ` ` ` ` ` ` ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ' ''